Процесът за осигуряване на достъп за хора с увреждания до

...
Процесът за осигуряване на достъп за хора с увреждания до
Коментари Харесай

Пътеки за достъп на хора с увреждания ще бъдат монтирани на 44 морски плажа

 boichev5  boichev6
Процесът за обезпечаване на достъп за хора с увреждания до плажната линия и морската вода е напреднал. Направени са съответни стъпки от страна на Министерството на туризма и концесионерите като сред тях са подписани спомагателни съглашения за създаване на пътеки, по които да се обезпечи напредването с инвалидни колички. Това стана ясно в отговор на министъра на туризма на въпрос на бургаските депутати от ГЕРБ Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Диана Саватева, Галя Василева, Ася Пеева и Иван Вълков по време на днешния Парламентарен надзор, оповестиха от ГЕРБ-Бургас.

Питането е предизвикано от среща на представители на фондация “Щедрост за живот” с народния представител Димитър Бойчев в приемния му ден в Бургас. Те означават, че в Бургас има обезпечен достъп за хора с двигателни увреждания до алеите в Приморския парк. Монтирани са бетонни рампи даващи опция за напредване с инвалидни колички, само че достигането до самата морска вода е невероятно.

В отговор какво е подхванато за обезпечаване на налична среда до черноморските плажове, министър Николина Ангелкова съобщи, че през миналата година са извършени съвещания с организации на хората с увреждания за разрешаване на проблема. В развой на реализация са съответни дълготрайни решения посредством отговорности, които Министерството на туризма е вменило на наемателите и концесионерите на морските плажове с спомагателни съглашения към договорите им, в действие още от този летен сезон.

Според тях, на 44 морски плажа следва да бъдат инсталирани подходи и преместваеми пътеки, които да подсигуряват достъпа и напредването по плажните линии на хората с двигателни проблеми. Пътеките би трябвало да бъдат съобразени със характерните характерности на обособените плажове като релеф, повърхнина и морски течения, а обслужващите ги водни спасители ще би трябвало да бъдат преквалифицирани.

Министър Ангелкова акцентира още, че няма да се отстъпва от поетите уговорките и се планува натоварен надзор за съблюдаване на договорните отговорности на наемателите и концесионерите, в това число – за монтиране на въпросните оборудванията за напредване на хората с увреждания по плажните линии.
Димитър Бойчев, който е член на Комисията по стопанска система и туризъм в 44-то Народно събрание, добави, че подхванатите ограничения от Министерството са съответни, само че би трябвало да се надграждат до обезпечаването на еднакъв достъп за всички искащи да стигнат до плажовете и самата морска вода.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР