Процесът върви спокойно и конструктивно и аз съм оптиист в

...
Процесът върви спокойно и конструктивно и аз съм оптиист в
Коментари Харесай

Денков и Габриел: Правим анализ на работата на министрите, работим в екип

" Процесът върви умерено и градивно и аз съм оптиист в това отношение ", уточни Денков.

" Първите стъпки на ротацията са заложени още, когато направихме съглашението, по какъв начин и по кое време ще се случи тази ротация. Направихме и лидерска среща, на която бяха разисквани правилата. Това, което не сме почнали, е да обсъждаме съответни имена, тъй като сега вършим разбор на работата на министрите по осъществяването на програмата ", съобщи министър председателят Николай Денков пред публицисти.

" За мен е значимо да бъде приключен анализът, да имаме изясненост за свършената работа от всеки един от министрите. Важно е да имаме изясненост къде сме се справили със заложените периоди в управническата стратегия ", добави вицепремиерът Мария Габриел.

По отношение на новите конституционни съди, определени от Народното събрание, Денков сподели, че са спазени процедурите и поздрави определените.

" Ако е имало оценки на тяхната активност, това е се случило по време на разискванията, с които се разискват кандидатурите и се задават въпроси. Не е наша работа да прави оценки ", сподели Денков.

Ръководните постове в държавните регулатори би трябвало да бъдат попълнени, разяснява още министър председателят.

Денков беше помолен и за коментар във връзка с това, че " Възраждане " оглави комисията за надзор на службите.

" Системно виждаме антиевропейски позиции на " Възраждане ". Да, имам своите терзания, само че този въпрос се взема решение в Народно събрание ", сподели Денков.

По отношение на Еврозоната, министър председателят акцентира, че задачата е 1 януари 2025 година.

" Работим за тази цел, тъй като в случай че ние не действаме интензивно, с високо движение, ще бъдем в обстановка от последните години, в която то самичко няма да се случи. Някой би трябвало да го свърши. Ако бъде отсрочено с 6 месеца, тъй като не сме покрили инфлацията, това е естествен развой, няма нищо съдбовно. Ние вървим по програмата, която ще ни докара до крайния резултат - еврото да бъде главната валута, с която си плащаме в България ", сподели Денков.

" Влизането в еврозоната остава висок приоритет за страната ", сподели Мария Габриел. Тя акцентира още, че идните евроизбори са значими.

Датата 1 януари 2025 година за влизане на България в еврозоната не е " сакрална ", сподели министър председателят Николай Денков в предаването " Стълбището " по Дарик радио, в което взе участие и вицепремиерът Мария Габриел.

" Няма нищо съдбовно, в случай че стане не от 1 януари, а от 1 юли, и това е допустимо. Датата не е сакрална, сакрално е да имаме ясна посока и да работим по нея. Това е от изгода за бизнеса, за жителите, за повишение на благосъстоянието и на контрола върху финансовите институции ", сподели министър-председателят.

Денков акцентира, че държавното управление работи присъединението да стане допустимо най-скоро.

Премиерът изясни, че по време на диалозите му в Давос е станало ясно, че единственият проблем, който стои пред влизането ни в еврозоната е инфлацията, която е обвързвана с външни фактори като цените на горивата и на храните. Инфлацията продължава да спада, само че, за жалост, в еврозоната тя по принцип е по-ниска и по тази причина е по-трудно да се вместим в условията, изясни Николай Денков.

Затова и България договаря индикаторът за инфлацията да бъде оценен по-късно през годината, добави Денков. Самият отчет, който ще дефинира дали и по кое време ще бъде отправена покана към страната ни за присъединение към еврозоната, се чака да бъде показан през юни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР