Процесът срещу петима мъже, обвинени, че са планирали атентатите от

...
Процесът срещу петима мъже, обвинени, че са планирали атентатите от
Коментари Харесай

Извънредни новини, свързани с атентата от 11 септември 2001 г.

Процесът против петима мъже, упрекнати, че са възнамерявали атентатите от 11 септември 2001 година, измежду които и самопровъзгласилият се "мозък " на офанзивата Халед Шейх Мохамед, би трябвало да стартира през януари 2021 година във военновъздушната база Гуантанамо. Това съобщи Франс прес, като се базира на информация на в. "Ню Йорк таймс ".

Съдията, претрупан със случая, полковник Шейн Коен, е определил датата 11 януари 2021 година за началото на избора на военно правосъдно жури, което ще съди петимата мъже. Те могат да получат смъртни присъди.

Датата за началото на подбора на правосъдното жури попада в документ от десетина страници, в който се открива график на документите, които би трябвало да се дават до 11 януари след две години.

Нито Пентагонът, нито юристите на страните по делото са удостоверили тази информация към този момент.

Петимата обвинени, които от към 15 години са в Гуантанамо, бяха упрекнати за атентатите преди 10 години. Но процедурата се проточи поради изключителната трудност на случая.

Една от компликациите идва от това, че пандизчиите са минали през секрети затвори на Централно разузнавателно управление на САЩ, където са били подложени на "по-крайни процедури за разпит ", ефемизъм, употребен за мъчения, въз основа, на които е било квалифицирано обвиняването против тях.

Такъв е по-специално казусът с Халед Шейх Мохамед, задържан в Пакистан през 2003 година, който е бил подложен на няколко сеанса на симулация на давене, преди да бъде трансфериран в Гуантанамо през 2006 година

Според Пентагона този 54-годишен мъж е декларирал, че е "архитект " на заговора, довел до атентатите от 11 септември 2001 година, лишили живота на близо 3000 души в Ню Йорк и Вашингтон, когато три самолета, похитени от атентаторите, се врязаха в Кулите близнаци на Световния търговски център и в крило на Пентагона, а четвърти се разруши в Пенсилвания.

Сред упрекнатите попадат йеменците Рамзи бен Аш Шаиба, който е трябвало да взе участие в атентатите, само че не е получил американска виза, и Уалид бен Аташ, който е обвинен, че е разузнавал преди офанзивите.

Саудитецът Мустафа ал Хусауи е упрекнат, че е финансирал атентатите, а племенникът на Халед Шейх Мохамед - Амар ал Балуши, който е от пакистански генезис, както и чичо му, е упрекнат, че е взел участие в логистиката на заговора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР