Процесът срещу бившият външен министър Даниел Митов и заместника му

...
Процесът срещу бившият външен министър Даниел Митов и заместника му
Коментари Харесай

Тръгва днес делото „Митов-Ангеличин“

Процесът против някогашният външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин от кабинета “Борисов 2 ” потегля през днешния ден в Специализирания углавен съд. Делото е първото против представители на висшите етажи на властта, импортирано в спецсъда след измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, влезнали в действие от 5 ноември м.г.

На разпоредителното съвещание от 16 февруари т.г. арбитър Пламен Панайотов отхвърли настояването на отбраната делото да бъде върнато. Тогава Министерството на финансите отхвърли да внесе цивилен иск за вреди против двамата подсъдими, защото противозаконната договорка не е била осъществена.

Митов е упрекнат за закононарушение по работа, а Ангеличин за занемареност поради това, че през 2016 година без оповестяване на социална поръчка, Външно министерство е сключило съглашение с Министерството на земеделието и храните да бъдат преведени 494 458,03 лева на туристическа организация. Парите са били предопределени за командировани в чужбина чиновници от Министерство на земеделието и храните – самолетни билети, нощувки в хотели, медицински застраховки и други Митов е упрекнат, че е заобиколил законите и е желал да употребява непознатия контракт за своето ведомство, а Ангеличин, че не е упражнил надзор над дирекцията за материално обезпечаване в Министерство на външните работи, за която е отговарял.

На предходното съвещание стана ясно, че след намесата на прокуратурата преди 2 година, туристическата компания върнала преведените й пари, без това да значи, че Митов и Ангеличин ще избегнат наказателна отговорност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР