Процесът по набиране на служители може да бъде изключително трудоемък

...
Процесът по набиране на служители може да бъде изключително трудоемък
Коментари Харесай

Пръв сред равни

Процесът по набиране на чиновници може да бъде извънредно трудоемък и нескончаем. Макар че в най-хубавите случаи вложеното време се изпаща неведнъж под формата на спечелването на работлив, надарен и предан чиновник, от време на време работодателите не намират верния за тях човек без значение от това какъв брой време и средства отделят за подбора на фрагменти.

В последна сметка, в случай че не сте намерили добър претендент за предлагания от вас пост, единственото нещо, което може да извършите, е да започнете търсенето изначало.

Какво обаче би трябвало да извършите, когато имате двама или повече претенденти, които показват сравними равнища на опит, умения и знания? Как може да изберете верния за вас чиновник измежду редица от равнопоставени претенденти?

Ето няколко съвета, които ще ви оказват помощ да намерите съвършеният чиновник за вашите потребности:

Прегледайте задълбочено документите на претендентите за работата

Първата стъпка, която би трябвало да предприемете, когато ви се постанова да изберете сред няколко положителни претенденти, е да прегледате по-обстойно показаните от тях документи и да анализирате нещата, които те демонстрират за навиците им. Имат ли стаж от повече от 2 години в една компания, или сменят работното си място по няколко пъти на година? Ако са прекарали повече от 2 години на едно място, има ли забележим напредък в кариерата им? Всеки дребен факт за представянето на претендентите в миналата им работа може да ви каже доста за метода, по който ще се държат във вашата компания.

Съпоставете мощните страни и ползите на претендентите с потребностите на позициите, на които може да се озоват в бъдеще

След като прегледате документите на претендентите, помислете за метода, по който ще наподобява вашия отдел след шест месеца или една година. Представете си какви ще бъдат дейностите, функциите и дилемите, които ще бъдат от най-голямо значение за отдела ви в този интервал.

След това, на база на рекомендации, проби и изявленията, преценете кои претенденти биха се вписали най-добре в тези функции. Кой може да бъде идващият управител и водач на екип в компанията? Кой може да извършва задания, които не са част от работната характерност на позицията, за която кандидатства сега? Това са въпроси, които могат да ви дадат по-добра визия за това кой е верния човек за вашата компания.

Отчетете професионалното любознание и пристрастеността към работата

На трето място, само че не и по значение, оценете пристрастеността и любознанието, които претендентите демонстрират към вашата промишленост и компания. Въпросите, свързани с ползите на претендентите би трябвало да бъдат неразделна част от изявлението за работа, само че те постоянно остават на назад във времето за сметка на по клишираните въпроси като: „ Какви са вашите мощни страни? “ и „ Имате ли опит с…? ”

Ако нямате опцията да се върнете на тази тематика и да им зададете спомагателни въпроси, помислете за нещата, за които са говорили по време на изявлението. Зададоха ли ви въпроси за бъдещето на компанията? Попитаха ли ви по какъв начин техните ползи и занимания могат да им оказват помощ да се впишат в компанията? Проявиха ли интерес във връзка с задачата на вашата компания и позицията и в промишлеността? Тези въпроси демонстрират, че те демонстрират интерес към дълготраен престой във вашата компания и че са подготвени да влагат огромни старания в работата.

Обърнете внимание на цялостната връзка

Важно е да отчетете информационния им метод по време на целия развой на кандидатстване. Отговориха ли бързо и професионално на вашите имейли и телефонни позвънявания? Дойдоха ли на време за изявлението? Изпратиха ли ви известие с признателност за получената опция след изявлението за работа? Всички тези неща са признаци за добра информационна просвета, която може да бъде от огромна изгода за всеки екип.

.....................

Джеф Стийн за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР