Процесът по гласуване на изборите за президент и народни представители

...
Процесът по гласуване на изборите за президент и народни представители
Коментари Харесай

ЦИК уверява: Няма да има затруднения и опашки на изборите

Процесът по гласоподаване на изборите за президент и народни представители на 14 ноември се чака да отнеме повече време на всеки гласоподавател, в сравнение с този на 11 юли . Но все пак Централната изборна комисия не чака да има усложнения в изборния развой.

Това сподели на брифинг в ЦИК представителят на комисията Росица Матева. На него пред медиите беше демонстрирано по какъв начин ще се гласоподава машинно и на двата типа избори. Това ще става на една машина и с една карта.

" За да няма усложнения, взехме решение в секции, в които на 11 юли са дали своят вот над 320 гласоподаватели, да подсигурим втора машина. Така няма да има заплаха от скупчване на опашки ", добави тя.
 ЦИК реши на изборите да се гласоподава на една машина и с една смарт карта
ЦИК реши на изборите да се гласоподава на една машина и с една смарт карта

Прие се и по какъв начин ще се пресъздават екраните на устройството

Все още няма изясненост дали гласоподавателите ще пускат разписките си от машините за гласоподаване в обособени урни - надлежно за парламентарните и за президентските избори, или напряко в една.

" Обсъждаме опцията разписките да бъдат пускани в една кутия, като след края на изборния ден да бъдат разделяни от членовете на секционната изборна комисия. Основанията за това са, че е допустимо да бъде позволена неточност - разписката за единият тип избор да бъде пусната в кутията за другия тип избор ", сподели на представителят на ЦИК.
анкета
Ще отидете ли да гласувате на 14 ноември?
Да, гласоподавам постоянно Ако времето е положително за разходка Това ще им е за финален път Още се двоумя За какво? Ако от изборите зависеше нещо…
Да, гласоподавам постоянно

Ако времето е положително за разходка

Това ще им е за финален път

Още се двоумя

За какво? Ако от изборите зависеше нещо…

Все още няма изясненост в колкото секции ще се гласоподава с машини, добави Матева. " Техният брой е към 9400, като 2119 секции ще сложим второ устройство, само че към момента броя се прецизира "

Броят на секциите в чужбина с машина се чака да бъде по-малък от този на 11 юли, когато в чужбина имаше 421 пункта за гласоподаване, сподели Цветозар Томов от ЦИК. В останалите ще се гласоподава на хартия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР