Процесът, отговорен за образуването на Земята, не предполага наличието на

...
Процесът, отговорен за образуването на Земята, не предполага наличието на
Коментари Харесай

Сблъсъкът, образувал Луната, е спомогнал за образуването на живот на Земята

Процесът, виновен за образуването на Земята, не допуска съществуването на основни за живот съставки. Ново проучване обаче демонстрира по какъв начин нашата планета най-вероятно се е сдобила с тях.

Учени настояват, че планета с размера на Марс е блъснала Земята преди към 4,4 милиарда години. От една страна, тя е изпълнявала ролята на „ донор “ на значимите съставки за живот, защото ядрото й е било богато на сяра. От друга – е довела до образуването на Луната, нашия натурален сателит.

Експериментите потвърждават, че огромна част от азота и въглерода на Земята са в резултат на този удар. Нещо повече – те потвърждават, че е изцяло допустимо друго небесно тяло да придвижи значими за живот съставки през галактическото пространство, които да оцелеят и след удар – нещо, което досега не беше несъмнено.

Това би нараснало възможностите ни за търсене на извънземен живот, тъй като в случай че учените съумеят да предположат тъкмо при какви удари се получават тези съставки, ще бъде доста по-лесно да ги откриваме.

 

Obekti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР