Процесът не само съкращава времето, необходимо за рециклиране, но и

...
Процесът не само съкращава времето, необходимо за рециклиране, но и
Коментари Харесай

Този метод рециклира 98% от металите в батериите за 20 минути

Процесът освен редуцира времето, належащо за преработване, само че и понижава вторичните боклуци

Емил Василев преди 6 минути 5 Сподели

Най-четени

КосмосЕмил Василев - 19:26 | 27.09.2023

НАСА разкри наличието на капсулата с пробите от метеорита Бенну – открит е черен прахуляк на всички места

IT НовиниЕмил Василев - 15:56 | 27.09.2023

Тази „ вятърна слънчева кула “ може да създава над 234 хиляди kWh електричество годишно

IT НовиниДаниел Маринов - 8:00 | 25.09.2023

Този трик с алуминиево фолио може да поправи слабия ви Wi-Fi

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Очаква се търсенето на акумулатори по света да нарасне с прекосяването към възобновими енергийни източници, а с развиването на устойчивите енергийни технологии ще се усили и търсенето на благородни метали, употребявани в батериите. Много от материалите, употребявани в такива акумулатори, като в литиево-йонните да вземем за пример не са налични в обилие и най-хубавият метод да се отговори на тази потребност е да се рециклират старите акумулатори.

За да подкрепи тази задача, екип от откриватели от Университета Райс в Съединени американски щати е създал нов развой на преработване, който оказва помощ за запазването на повече от 98% от металите, употребявани в тези акумулатори. Новият метод освен фрапантно понижава вторичните боклуци от нечистите киселинни разтвори за излугване (процес на обособяване или добиване на разтворено вещество от веществото притежател посредством разтворител), само че и фрапантно редуцира времето, належащо за преработване.

Джаулово загряване

Екипът подлага комбинираните катодни и анодни боклуци на батериите на нагряване или „ стремително “ загряване благодарение на патентования от компанията способ на джаулово загряване до температури над 1826 градуса по Целзий, реализирани за секунди.

Методът може да отстрани инертния пласт от металите на батериите, да понижи окислителното им положение и да ги направи разтворими в нискоконцентрирана киселина. Според откривателите, без значение от химическия състав на батериите, всички метали могат да бъдат възобновени с отлични добиви, като се употребяват даже слаби киселини като 0,01 М HCl, което понижава количеството на вторичните боклуци. Процесът може да реализира 98% успеваемост при извличането на металите, съдържащи се в рециклираните материали.

В съпоставяне с стандартните способи новият развой лишава по-малко от 20 минути за разтваряне на същото количество. Този развой може евентуално да понижи разноските за преработване на боклуци от акумулатори, като употребява по-малко сила, вода и киселина и отделя по-малко въглероден диоксид.

Ролята на преработването

Екипът допуска, че преработването на батериите ще придобие значителност, защото от към 10 години караме електрически транспортни средства и доста от техните акумулатори към този момент наближават края на живота си. Рециклирането на употребяваните акумулатори освен спомага за понижаване на неподходящите последствия от минното дело върху околната среда, само че е и рационално финансово решение, защото доста разновидности на литиево-йонните акумулатори съдържат по-високи концентрации на кобалт и никел от естествените руди.

Изследователите настояват, че макар че количеството на електронния отпадък нараства с 9% годишно, 95% от батериите в този момент не се рециклират, тъй като не можем да го създадем.

„ Голяма част от актуалните процеси за преработване на акумулатори включват потреблението на мощни киселини, а това нормално са мръсни и тромави процеси. “

kазва Джеймс Тур, професор по химия и материалознание и наноинженерство в Райс

Екипът, употребяващ новия развой към този момент може елементарно да филтрира нужните метали благодарение на солна киселина с ниска централизация, която се употребява в доста по-малко количество спрямо други процеси на преработване. Това доста спомага за възстановяване на икономическата успеваемост на целия развой.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР