Процесът на създаване на приобщаващо правителство в Афганистан трябва да

...
Процесът на създаване на приобщаващо правителство в Афганистан трябва да
Коментари Харесай

Лавров: Русия е отворена за сътрудничество със САЩ по афганистанския проблем

Процесът на основаване на приобщаващо държавно управление в Афганистан би трябвало да се форсира , съобщи Москва съответните пожелания на Кабул. Това се споделя в изказване, оповестено в петък от съветския външен министър Сергей Лавров по отношение на обстановката с Афганистан, оповестява ТАСС.

" Необходимо е да се обезпечи осъществяването на още едно обвързване, което талибаните обществено поеха , когато пристигнаха на власт, а точно основаването на приобщаващо етнополитическо държавно управление , в което са освен представители на разнообразни етнически и конфесионални групи, само че и представители на всички основни политически придвижвания в страната. Мисля, че този развой, който мощно поддържаме, би трябвало да се форсира. Нашите съответни стремежи и оферти бяха предадени на Кабул. Те бяха признати с схващане. "

" През октомври 2021 година се организира среща в московски формат, който е непосредствен по състав до срещата, извършена в Китай . Ще продължим нашето взаимоотношение ", сподели той.

Лавров разяснява, че Москва е отворена за съдействие с Вашингтон по афганистанския проблем . " Отворени сме за съдействие със Съединените щати по този въпрос. Има тройка, която включва Съединените щати, Русия и Китай, и разширена тройка, Пакистан се причислява към нея. Ние не затваряме тази опция за по-нататъшна работа ".
 За Москва наличието на войски на НАТО край Афганистан е
За Москва наличието на войски на НАТО край Афганистан е " недопустимо "

Лавров упрекна Запада, че е виновен за плачевното положение на афганистанската стопанска система

Според него, Съединени американски щати би трябвало да осъзнаят своята финансова отговорност за решаването на проблемите на Афганистан , в това число нуждата от топене на активите на афганистанската централна банка. " Вярвам, че в този момент е фундаментално значимо да се съсредоточим върху взаимоотношението на тези, които на процедура могат да допринесат за решаването на афганистанските проблеми. И Съединените щати и техните съдружници би трябвало да осъзнаят своята финансова отговорност ".

Лавров вижда " перспективни области за развиване на съдействието и за директни контакти сред бизнес кръговете, преди всичко, това са селското стопанство, енергетиката и превоза, поради високия директен капацитет на Афганистан . Като цяло тези повече над 140 предприятия, издигнати от Съветския съюз в Афганистан , остават гръбнакът на афганистанската стопанска система ".

По думите му се " основават се положителни условия за по-нататъшното развиване на търговско-икономическите връзки сред Русия и Афганистан, за възобновяването в тези области, прекратени за прочут интервал ".

" Отбелязваме образуването на районен консенсус по отношение на Афганистан . На 31 март тази година Китай беше хазаин на среща на външните министри на прилежащите на Афганистан страни ( Русия, Китай, Пакистан, Иран, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан ). Срещата бе потребна и затвърди разбирането, че в района към Афганистан ние си сътрудничим тясно с сътрудници и съидейници ", сподели Лавров в изказване.

Русия и сътрудниците й имат общи цели да обезпечат " постоянен и проспериращ Афганистан ", от чиято територия няма да излиза опасността от тероризъм и наркотрафик. " Подкрепихме окончателните документи, срещата, която се организира в Китай. Те подчертаха нуждата от необятна помощ от нашите страни за икономическото възобновяване на Афганистан ".
 Талибаните предизвестиха Пакистан да не стартира война с Афганистан
Талибаните предизвестиха Пакистан да не стартира война с Афганистан

Новият министър председател на Пакистан Шехбаз Шариф сподели, че Исламабад " ще продължи да се бори с тероризма "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР