Процесът на присъединяване към еврозоната, започвайки с участието на националната

...
Процесът на присъединяване към еврозоната, започвайки с участието на националната
Коментари Харесай

Присъединяването към еврото насърчава растежа и реформите в България

Процесът на присъединение към еврозоната, започвайки с присъединяване на националната валута в Европейския механизъм на валутните курсове (ERM II или така наречен " чакалня " на еврозоната), ще бъде катализатор за по-нататъшни усъвършенствания, корекции и промени в България.

Това декларира шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев, представен от SeeNews.

" В последна сметка всичко това ще бъде от изгода за стопанската система, без значение дали към този момент сме вътре, или към момента не сме. Пътуването е най-малко толкоз значимо, колкото и достигането до крайната дестинация ", написа Радев в предговора на Доклада за световните обществени вложители за 2018 година

Докладът е формиран от самостоятелен мозъчен концерн, концентриран върху активността на централните банки, икономическата политика и обществените вложения.

Макроикономическото показване на България е солидно, паричната непоклатимост на страната е реалност от повече от 2 десетилетия, а системата на Валутния ръб, която свързва българския лев към еврото, е безкомпромисна, съгласно централния банкер.

" България поддържа необятен уравновесен бюджет и е известна с това, че има третото най-ниско съответствие дълг към Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз. Банковият бранш е постоянен, като финансовата адекватност и ликвидността надвишават междинните за Европейски Съюз ", акцентира той.

Според Радев е разумно да се чака, че страна с такива достижения не трябва да бъде блокирана, а по-скоро приветствана да стартира пътуването си към присъединение към еврозоната посредством присъединяване на националната си валута, лв., в ERM II.

Коментарите му съответстваха с оповестението на мнението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че България би трябвало да се оправи с макроикономическите несъответствия и да одобри закони за опазване независимостта на централната банка, с цел да извърши критериите за присъединение към еврозоната.

" Българското законодателство не дава отговор на всички условия за самостоятелност на централната банка, възбраната за парично финансиране и правната интеграция в Евросистемата ", обявиха от ЕЦБ в годишния си отчет за конвергенцията, оценяващ готовността на държавите-членки отвън Еврозоната да одобряват единната валута.

Действителното време на приемане на еврото ще зависи в по-малка степен от номиналните критерии за конвергенция от Маастрихт, на които България дава отговор от доста години, и повече от действителната конвергенция на стопанската система, твърди Радев.

" Има структурни и институционални политики, които би трябвало да бъдат приложени и непрестанно преследвани, с цел да се форсира действителната конвергенция ", счита шефът на Българска народна банка.

Европейската комисия съобщи в собствен обособен отчет за доближаването, че България не дава отговор на изискванията за приемане на еврото, защото българското законодателство, обвързвано с централната банка, не е изцяло съвместимо с условията на Договора за действието на Европейски Съюз.

България изпитва макроикономически несъответствия, свързани с уязвимите места във финансовия бранш, съчетани с висока задлъжнялост и необслужвани заеми в корпоративния бранш, а устойчивите структурни недостатъци пречат на трудовия пазар да се усъвършенства по-бързо, настояват от Комисията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР