Процесът на присъединяване към еврозоната, започвайки с участието на националната

...
Процесът на присъединяване към еврозоната, започвайки с участието на националната
Коментари Харесай

Присъединяването към еврото насърчава растежа и реформите в България

Процесът на присъединение към еврозоната, започвайки с присъединяване на националната валута в Европейския механизъм на валутните курсове (ERM II или така наречен " чакалня " на еврозоната), ще бъде катализатор за по-нататъшни усъвършенствания, корекции и промени в България.

Това декларира шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев, представен от SeeNews.

" В последна сметка всичко това ще бъде от изгода за стопанската система , без значение дали към този момент сме вътре, или към момента не сме. Пътуването е най-малко толкоз значимо, колкото и достигането до крайната дестинация ", написа Радев в предговора на Доклада за световните обществени вложители за 2018 година

Докладът е формиран от самостоятелен мозъчен концерн, концентриран върху активността на централните банки, икономическата политика и обществените вложения.

 Експерти: България извършва критериите за еврозоната, само че е съзнателно бавена
Експерти: България извършва критериите за еврозоната, само че е съзнателно бавена

Емил Хърсев и Лъчезар Богданов считат, че в този момент е моментът страната ни да форсира кандидатурата си

Макроикономическото показване на България е солидно, паричната непоклатимост на страната е реалност от повече от 2 десетилетия, а системата на Валутния ръб, която свързва българския лев към еврото, е безкомпромисна, съгласно централния банкер.

" България поддържа необятен уравновесен бюджет и е известна с това, че има третото най-ниско съответствие дълг към Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз . Банковият бранш е постоянен, като финансовата адекватност и ликвидността надвишават междинните за Европейски Съюз ", акцентира той.

Според Радев е разумно да се чака, че страна с такива достижения не трябва да бъде блокирана, а по-скоро приветствана да стартира пътуването си към присъединение към еврозоната посредством присъединяване на националната си валута, лв., в ERM II.

 България се отдалечава от еврото. Поне за идващите няколко години
България се отдалечава от еврото. Поне за идващите няколко години

Европейска комисия счита, че страната не покрива критериите за присъединение към Еврозоната

Коментарите му съответстваха с оповестението на мнението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че България би трябвало да се оправи с макроикономическите несъответствия и да одобри закони за опазване независимостта на централната банка , с цел да извърши критериите за присъединение към еврозоната.

" Българското законодателство не дава отговор на всички условия за самостоятелност на централната банка, възбраната за парично финансиране и правната интеграция в Евросистемата ", обявиха от ЕЦБ в годишния си отчет за конвергенцията, оценяващ готовността на държавите-членки отвън Еврозоната да одобряват единната валута.

Действителното време на приемане на еврото ще зависи в по-малка степен от номиналните критерии за конвергенция от Маастрихт, на които България дава отговор от доста години, и повече от действителната конвергенция на стопанската система , твърди Радев.

 Ще разреши ли Европейски Съюз на България да се причисли към еврото?
Ще разреши ли Европейски Съюз на България да се причисли към еврото?

Страната извършва икономическите критерии, само че корупцията тревожи Брюксел

" Има структурни и институционални политики, които би трябвало да бъдат приложени и непрестанно преследвани , с цел да се форсира действителната конвергенция ", счита шефът на Българска народна банка.

Европейската комисия съобщи в собствен обособен отчет за доближаването, че България не дава отговор на изискванията за приемане на еврото , защото българското законодателство, обвързвано с централната банка, не е изцяло съвместимо с условията на Договора за действието на Европейски Съюз.

България изпитва макроикономически несъответствия, свързани с уязвимите места във финансовия бранш , съчетани с висока задлъжнялост и необслужвани заеми в корпоративния бранш, а устойчивите структурни недостатъци пречат на трудовия пазар да се усъвършенства по-бързо , настояват от Комисията.

 Трите най-бедни страни от Европейски Съюз желаят да одобряват еврото
Трите най-бедни страни от Европейски Съюз желаят да одобряват еврото

" След Brexit оставането отвън еврозоната може да ги направи новобранци "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР