Процесът на организация на изборите тече нормално, заяви на брифинг

...
Процесът на организация на изборите тече нормално, заяви на брифинг
Коментари Харесай

ЦИК за заплахите в училищата: МВР ще охранява непрекъснато изборните помещения

Процесът на организация на изборите тече обикновено, съобщи на брифинг представителят на ЦИК Росица Матева, съобщи Българска национална телевизия.

Относно сигналите за сложени взривни устройства в постройките на учебни заведения, ЦИК е в непрестанен контакт с вътрешния министър Демерджиев, който и дава отговор за изборите, сподели тя. От ЦИК имат уверението, че Министерство на вътрешните работи подхваща всички дейности да бъдат охранявани постройките, в които ще има секционни изборни комисии. В съботния ден, откакто бъде подредено изборното помещение, то остава под защита на Министерство на вътрешните работи. Ще се охраняват непрестанно, до момента в който приключат изборите, тъй че да не се позволява опция да бъде пресечен изборният развой. Утре министър Демерджиев ще бъде в 11.00 часа в ЦИК, с цел да даде спомагателна информация.

ЦИК ще изпрати към РИК-овете и СИК-овете телефони, към които да се обръщат при положение на потребност. Могат да изпращат сигнали и към 112.

ЦИК не е взела решение да дефинира умишлен протокол за дейности, това е в пълномощията на Министерство на вътрешните работи, сподели още Матева.

Матева изясни още, че сега се транспортират изборни бумаги и материали към регионалните управи и общинските администрации, с цел да могат в съботния ден да бъдат предадени на СИК-овете. Приключват последните образования на РИК-овете, на СИК-овете, които се водят от тях.

Матева се обърна към всички членове на СИК-овете да четат методическите инструкции на ЦИК, да се срещнат с електронния протокол на страницата на Централната изборна комисия.

Уточни, че процесът на броене на бюлетините и определяне на резултата би трябвало да бъде забележим посредством устройствата за видеонаблюдение от отдалеченост. Самите бюлетини би трябвало да се демонстрират към членовете на СИК, като това би трябвало да е очевидно на устройството, с цел да могат те да преценяват дали това, което се афишира е фактически по този начин. Ако има спор, единствено членовете на СИК вземат решение, какъв глас носи хартиената бюлетина - автентичен или нереален.

Машинна бюлетина носи постоянно единствено автентичен глас, сподели тя.

Към момента са открити общо 12 891 секции в и отвън страната. 302 секционни комисии са преносими. 216 СИК са открити в болнични и други обществени заведения. Днес изтичат 48 часа преди изборния ден, с цел да могат ръководителите на тези заведения да образуват СИК и тази численост може да е друга в изборния ден. В места за задържане са формирани 19 СИК, само че и за тях важи същото - има време да бъдат формирани още.

Секциите с машинно гласоподаване не са изменени - 9 366 в страната и 245 отвън страната.

Кандидатите са претърпели смяна, защото е имало неотдавна отказали се. Към днешна дата те са - 4566. От тях 1341 дами и 3225 мъже. В два региона са регистрирани 1035 претенденти.

Има регистрирани 207 интернационалните наблюдаващи - 847 от български организации. Регистрирани са 6741 покровителя.

В ЦИК са получили информация, че в доста общини няма да бъдат употребявани паравани, а ще се употребяват част от така наречен перденца. Указанията са по този начин да бъдат ситуирани, че да се резервира тайната на вота.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР