Процесът на консервация на храни води началото си още от

...
Процесът на консервация на храни води началото си още от
Коментари Харесай

Митове за вредата от консервите с храна

Процесът на консервация на храни води началото си още от времето античните египтяни и за този дълъг интервал е придружен от всевъзможни клюки

Истина ли е, русенското варено се прави от развалено месо, сардините в масло вредят на фигурата и консервите като цяло предизвикват куп заболявания? Повечето хора имат вяра, че здравословното хранене изключва консервираните храни. В множеството случаи обаче става дума за легенди, които е извънредно време да бъдат развенчани, написа.

Мит 1: В консервираните артикули няма нищо потребно

При консервация се губят не повече витамини, в сравнение с при другите типове термообработка - варене, печене, задушаване. Нещо повече, от време на време консервираните артикули са даже по-полезни от пресните. Например, в доматената паста наличието на антиоксиданта ликопен е 36 пъти повече, в сравнение с в пресните домати. Сладката и компотите са богати на пектин, който се съдържа в по-малко количество в свежите плодове. Рибните консерви имат едно значимо предимство пред прясната риба: костите в тях са меки и стават за ястие - а те са превъзходен източник на елементарно усвоим калций.

Не подценявайте и замразените храни. Специалисти от Калифорнийския университет са изследвали замразени зеленчуци и плодове - броколи, спанак, моркови, грах, зелен боб, боровинки, къпини. В резултат на изследването се открили, че количеството на витамините в тях освен не е намаляло, само че и се е нараснало.

Много консервирани артикули са по-качествени от пресните, защото се създават от локални артикули. Пресните плодовете и зеленчуци, които идват от надалеч, са обработвани химически, с цел да запазят привлекателния си търговски тип. А рибите, които няколко пъти са размразявани и отмразявани, както и обработвани с антибиотици, надали могат да бъдат сметнати за потребни.

Мит 2: В консервите се съдържат консерванти

Консервираните храни имат дълъг период на валидност поради стерилизацията, а не тъй като им прибавят консерванти. Месните и рибните консерви се слагат в буркани и херметично се затварят, след което се стерилизират на висока температура, при която всички микроорганизми се унищожават. Солените и маринованите зеленчуци, царевицата, грахът, доматената паста - всички те са минали развой на дезинфекция. Тоест, нямат потребност от химически добавки, с цел да запазят свежестта си.

Понякога на етикетите на кондензираното мляко, рибата и хайвера в буркан можете да видите разнообразни добавки. Те не са консервирани, а непокътнати храни - те също са херметично опаковани, само че не са стерилизирани, заради което за увеличение на периода им на валидност се употребяват други консерванти. Но надалеч не всички от тези добавки са химически: захар, сол, мед, лимонова киселина, пектин - всички те са естествени консерванти.

Мит 3: Домашната консервация е по-добра от фабричната

Обикновено не се доверяваме доста на фабричните консерви и считаме за по-качествени бурканите, които са домашно приготвени - кисели краставички, мариновани гъби, кисело зеле. Но това не всеки път е по този начин. За да сте сигурни в сигурността на продуктите, би трябвало извънредно деликатно да ги стерилизирате. Във фабриката този развой е доста по-лесен и сигурен, защото има особено съоръжение и лаборатории.

Мит 4: Консервираните храни са нездравословни

Много от поддръжниците на здравословното хранене заобикалят консервите, като считат, че в тях се съдържа доста сол, лой и захар, нездравословни за здравето и фигурата. На първо място, това не постоянно е по този начин, а на второ - в умерено количество тези субстанции са потребни. Единственото изискване е да спазвате баланс и да не прекалявате с консервираните артикули. Впрочем, има даже диета, основана на консервирана риба, а във фитнес магазините се продават специфични консерви за спортисти. При всички случаи обаче диетолозите поучават да не се прекалява с продуктите в масло и сосове, както и с царевицата в консерва - те са висококалорични.

Още един публикуван боязън на потребителите е, че консервната кутия е канцерогенна. Технолози и химици неведнъж са опровергавали слуховете, че металната опаковка отделя рискови субстанции. Нито кутията, нито капакът ѝ встъпват в реакция с храната и не провокират окисление. Главното е да не се купуват издути или развалени консерви, при всички други случаи те са безвредни.

Мит 5: Консервите се вършат от остарели и развалени артикули

Слуховете, че в консервите се затварят развалени меса и риба, „ маскирани” с олио и подправки, евентуално са подбудени от покупка на развалени консерви и погрешно предпазване след отваряне. Всъщност се изискват документи за продукцията и целият развой е подложен на непоколебим надзор. Разбира се, има и недобросъвестни производители, само че те се срещат при всички храни, освен при консервите. Имайте поради обаче, че загнилите плодове и зеленчуци след стерилизацията биха се трансформирали в каша, а никакви подправки не могат да прикрият миризмата на развалено месо и риба. Затова, в случай че наличието на консервата при отварянето наподобява добре - всичко е наред.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР