Процесът е динамичен и не може да се прогнозира. Според

...
Процесът е динамичен и не може да се прогнозира. Според
Коментари Харесай

Проф. Мутафчийски: Не е реалистично хората да бъдат пуснати да пътуват преди Гергьовден

„ Процесът е динамичен и не може да се предвижда. Според мен, обаче, не е реалистично хората да бъдат пуснати да пътуват преди Гергьовден “. Това съобщи в студиото на „ Лице в лице “ ръководителят на Националния действен щаб ген.-майор проф.д-р Венцислав Мунафчийски.
Той бе безапелационен, че би трябвало да се гледа действително на нещата и единственият сигурен метод да бъде предотвратен внезапен взрив в заболеваемостта е изолацията. „ Вирусът се предава от човек на човек, без физически контакт, няма по какъв начин да се съобщи. За страдание, най-вероятно пикът ще бъде към Великден “, добави той.
На въпрос какъв е смисълът от настояванията за въвеждане на всеобщи бързи проби за ковид, проф. Мутафчийски отговори: „ Смисълът е търговски, той е бизнес смисъл, не медицински. Този тест е превъзходен да се направи най-после на епидемията, с цел да се види кой е оздравял, кой е построил антитела. Ние сме при започване на епидемията и единственият сигурен тест сега е PCR теста, който ние използваме “. Проф. Мутафчийски напомни излязлата през днешния ден информация, че в Испания са изхарчени половин милиард евро за проби, които са негодни и са единствено на 30 % достоверни. „ Докато съм на това място няма да разреша търгаши да подведат страната да похарчи милиони в нечии ползи “, безапелационен бе той като съобщи, че няма да надделее мнението на медицинския съвет към държавното управление. Експертът посочи, че това е нов вирус и диагностиката към момента има известни проблеми. „ Все отново би трябвало да отбележим, че доста от вирусолозите споделяха, че в случай че това беше преди 10 години, ние към момента нямаше да сме разбрали от какво боледуваме “, добави той.
Проф. Мутафчийски заяви, че е получил през днешния ден протокола от Италия, по който се лекуват тамошните пациенти. Той включва двата препарата, които в България към този момент се употребяват – композиция от хининовия препарат хлорохин и антибиотика азитромицин. Той бе безапелационен, че на всички места тежките случаи у нас се лекуват по тази скица и все още никой не е останал без този препарат. Проф. Мутафчийски обаче посочи, че има някои противопоказания у избрани хора, като да вземем за пример проблем в обработката на препарата в организма, както и противопоказания при бъбречна или чернодробна непълнота.
Относно апаратите за обдишване, проф. Мутафчийски заяви, че страната ни се бори да получи към 250 – 300 апарата, като има компликации с доставките, защото хиляди бройки сега са декларирани от Италия и Испания. 25 апарата досега пък са дарени в страната от донори.
Относно запасите от проби, ръководителят на щаба съобщи, че все още няма недостиг и страната ни има 8 – 10 000 теста напред. Относно тестванията, които потвърждават антитела и придобиването на имунитет в края на епидемията, той посочи, че сега в няколко страни се създават такива и България ще изчака и вземе най-сигурните и достоверни. „ Тези неща бързо се развиват и имам вяра, че в даден миг ще има тест, който е бърз, елементарен за потребление и с висока степен на меродавност “, добави професорът. Той бе безапелационен, че апарати, които не са сертифицирани, няма по какъв начин да бъдат признати като подаяние. „ Частните лечебни заведения също не могат да одобряват сходно подаяние, тъй като тези апарати би трябвало да дават отговор на европейските условия “, сподели още той.
Към момента в България няма младежи, при които да има затруднения и да са на на апаратно дишане. „ Има такива случаи по света, при тях се изисква тежка кислородна терапия, само че би трябвало да се означи, че младежите имат доста по-голям късмет да излязат сполучливо от това в сравнение с възрастните “, съобщи още той.
„ Винаги съм бил доктор, нищо, че напоследък някои хора се пробват да не помнят това. Униформата е работното ми облекло, един военачалник по какъв начин да върви, в пижама ли? “, попита още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР