Процентът на безработицата в Германия през май спадна до 5,2%,

...
Процентът на безработицата в Германия през май спадна до 5,2%,
Коментари Харесай

Безработицата в Германия спадна, а инфлацията скочи

Процентът на безработицата в Германия през май спадна до 5,2%, което е рекордно невисок индикатор.
Броят на безработните е намалял с 11 000 измежду общо 2,358 млн., което е с 1 000 повече от прогнозите, оповестиха от немското бюро по труда. Има към 800 000 свободни работни места в немската стопанска система, основно в секторите на строителството и превоза.
Това несъмнено има връзка с инфлацията в Германия, която отбелязва покачване през май до 2,2% по отношение на миналата година съгласно предварителни данни на статистическия институт „ Destatis “, които надминаха упованията на анализаторите. Те предвидиха нарастване от едвам 1,9%. Факт е обаче скокът от 0,6 процентни пункта спрямо април, съобщи БГНЕС.
Повишението на цените на петрола, тръгнали нагоре през предишния месец, способства за по-бързите темпове на инфлация през май, като скочи от 1,3% на 5,2%.
Но растежът в цените на услугите, които са доста по-голям съставен елемент от показателя на инфлацията, също се повиши внезапно - от 1,5% на 1,9%.
Анализаторите означиха, че част от увеличената инфлация през май е резултат от по-големите разноски в свободното време заради огромния брой публични празници през месеца. Но те прибавиха, че по-високата инфлация в немската стопанска система е обвързвана и с опасенията на финансовите пазари, че италианският излаз от еврозоната може да затрудни съществуването на Европейската централна банка (ЕЦБ). Повишението на инфлацията в Германия е сигнал, че централната банка може би има огромен принос в това. Но заниженото търсене на италиански облигации, защото вложителите от частния бранш към този момент се отдръпват, би могло да усили разноските по обезпечаване на заеми в Рим и да заплаши финансовата непоклатимост в 19-те страни от еврозоната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР