Процедурата за закупуване на два многофункционални кораба за Военноморските сили

Процедурата за закупуване на два многофункционални кораба за Военноморските сили ...

Каракачанов: До края на годината трябва да има договор за новите кораби на флота.


Процедурата за закупуване на два многофункционални кораба за Военноморските сили няма да бъде прекратена по никакъв начин. Министерството на отбраната ще даде срок за изправяне на офертите. Ако всичко върви нормално, до края на годината трябва да има сключен договор с една от трите фирми, които са участвали. Сред тях са една българска, една немска и една италианска. Това каза пред журналисти във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, агенция "Фокус".

Той припомни, че финансирането е в размер на 820 млн. лв. без ДДС.

"Моята амбиция, откакто съм станал министър на отбраната, е да се променя възнаграждението на военнослужещите. Две поредни години увеличаваме заплатите на военнослужещите с по 10 процента. По наши разчети, възнамеряваме да направим това и с бюджета за 2020 година", коментира още във Варна министърът.

По отношение на проекта за Сухопътните сили, той увери, че са разписани писмата до четирите фирми, които са проявили интерес. Оттук нататък те трябва да ги проучат, да изпратят офертите. "Ако ги подредим по време - проектът за изтребителите беше реализиран. На второ място, като скорост, се движи проектът за флота. И проектът за бронираната машина може да бъде финализиран, според мен, през март, април", обобщи министърът. Още по тематаРадев: След финансовото приключение за изтребителя има пълна неяснота за другите два проектаКомисията по отбрана одобри проектите за модернизация на армията

Министърът каза още, че проектозаконът за доброволната военна служба е готов и предстои да бъде внесен за гласуване в парламента. Той уточни, че по този начин ще се даде възможност, който има желание, да премине подготовка в рамките на 3,6 или 9 месеца, като през това време ще бъде защитен от евентуално уволнение. Преминалите през военна служба ще имат предимство при постъпване на работа в полицията или структури, свързани със сигурността, обясни Каракачанов, цитиран от БТА.

Той коментира, че темата за нови самолети се дъвче от 2008 година. По думите му там е имало и най-много опити, най-много работа по проектите. "Докато за бронираната машина, въпреки уверенията, че много бързо ще го направим, се оказа, че заради липсата на опит има много неща, които трябва да се връщат, да се доизпипват. Докато при самолетите беше много по-лесно, защото този механизъм е отиграван", посочи Красимир Каракачанов.

Обсъжда се вариант Военноморските сили да получат възможност да придобият още минни ловци, втора ръка, допълни командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов. Според него това ще позволи на военните моряци продължително изпълнение на задачите им. Михайлов уточни, че обикновено във флота се поддържат три кораба от един клас. ВМС вече имат един - "Цибър", затова имат нужда от още два минни ловци, допълва БТА.

Във Варна министърът на отбраната участва в честванията за 140-тата годишнина на ВМС, които съвпаднаха и с връчването на първи офицерски звания на 16 курсанти от Випуск "Княз Александър Първи". Сред тях има и пет жени.

Източник: investor.bg