Процедурата за приватизация на Общинска банка е прозрачна, няма бързане

...
Процедурата за приватизация на Общинска банка е прозрачна, няма бързане
Коментари Харесай

ГЕРБ: Процедурата за приватизация на Общинска банка е прозрачна, няма бързане

Процедурата за приватизация на Общинска банка е транспарантна, няма бързане по тематиката. Това разяснява ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков /ГЕРБ/ на брифинг в Народното събрание.

По-рано през днешния ден от Българска социалистическа партия желаеха да не се бърза с приватизацията на банката, а процедурата да бъде спряна, защото има единствено един претендент.

Процедурата, в която се намираме, е стартирала през юли тази година, изминавайки всички стадии, които са разказани ясно в закона, уточни Герджиков. Той означи, че процедурата е безпределно транспарантна и ясна, писани са предложения за присъединяване в нея до безусловно всички банкови институции в България и са оповестени разгласи във водещи стопански издания по света, в това число и във "Файненшъл Таймс ".

Процедурата е задоволително дълга - 60 дни, одобряването на претендента ще се случи с решение на Комисия за защита на конкуренцията и на Българска народна банка, уточни Герджиков. По думите му решението на СОС, което следва да бъде взето, е под условия. Общинският съвет преценя, че е склонен да се извърши договорката, само че единствената институция, която може да я верифицира, е Българска народна банка, добави той.

Герджиков уточни, че дебатите за приватизацията на Общинска банка се водят от момента, в който Столичната община си връща контрола върху банката. Това не е концепция, която ни е хрумнала в този момент и няма никакво бързане по тази тематика. Смятаме, че не е присъщо общината да се занимава с банкова активност, аргументира се той.

От 2011 година до момента СОС и Следствен отдел към окръжна прокуратура работят старателно по излекуване на банката и за възобновяване на доверието в нея, сподели Елен Герджиков. По думите му сега банката е постоянна и наподобява добре на пазара, макар че надалеч не е измежду водещите банки на българския пазар - от 27 банки тя е на 15-а позиция. Малко ми се коства пресилено изказванието, че тя може да бъде една от водещите банки в България, макар че има своето място на банковия пазар, добави той.

Относно нарастването на цената на водата в София, депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов разяснява, че решението ще се вземе от КЕВР. Частта, която е регулация на ВиК услугите, се управлява в КЕВР от сътрудника, който беше номиниран от ПГ на Българска социалистическа партия, уточни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР