Процедурата за лечение на деца в чужбина и осигуряването на

...
Процедурата за лечение на деца в чужбина и осигуряването на
Коментари Харесай

Облекачава се процедурата за лечение на деца в чужбина и осигуряването на лекарства

Процедурата за лекуване на деца в чужбина и обезпечаването на медикаменти се облекчава. Това се планува в план за промени в Наредба за медицинските и други услуги по член 82, алинея 1 а и 3 от Закона за здравето, които са отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване. Проектът е оповестен за публично разискване на интернет страницата на Министерството на здравеопазването /МЗ/, оповестиха от пресслужбата на Министерство на здравеопазването.

Предложенията са създадени взаимно с представители на НЗОК, на родители на деца с онкохематологични болести и на представители на лечебните заведения, в които тези деца се лекуват.

В момента осъществяването на трансплантация на органи и хемопоетични стволови кафези в чужбина може да бъде финансирано единствено в страни от Европейски Съюз, Европейското икономическо пространство, в Швейцария или в страни, с които България има подписан контракт. Министерство на здравеопазването предлага това ограничаване да отпадне и в случаите, когато трансплантация не може да бъде осъществена в България, такава да бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина.

Заради установени усложнения на родителите при попълване на заявления за съществуване на дарителски сметки и използването им, Министерство на здравеопазването предлага унищожаване на това условие.

За да бъдат облекчени родителите при подаване на заявление за лекуване, се оферират промени, с които ясно се регламентират наличието на декларациите и документите към заявката. От Министерство на здравеопазването оферират смяна и във връзка с навременното обезпечаване на нужните за лекуването на деца у нас лекарствени артикули, в това число и за деца с онкологични болести, и медицински произведения, които не се заплащат от НЗОК. В плана се планува заявителят или негов представител да може да упълномощава съответната болница да го съставлява в процедурата по подаване на заявката. Като резултат ще отпадне задължението на родителите с документите, а процедурата ще се организира на равнище болница - НЗОК. Предвиждат се и облекчение на режима и редуциране на периодите както за разглеждане и утвърждение от НЗОК на заявките, по този начин и за издаване на съответния административен акт.
В плана се регламентира и обезпечаването на неразрешени лекарствени артикули, като задачата е да бъде обезпечено бързото и дейно лекуване с тях при липса на друга лечебна опция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР