Процедурата за концесия на летище София следва своя нормален и

...
Процедурата за концесия на летище София следва своя нормален и
Коментари Харесай

Очакват повече инвеститори за концесията на летище София

" Процедурата за концесия на летище " София " следва своя естествен и закономерен ход ", съобщи транспортният министър Росен Желязков пред bTV.

Той изясни, че е удължена концесията на летището до 3 април с претекст да се промени документите, която би трябвало да бъде стопански уравновесена и да се привлекат повече вложители.

Припомняме, крайният период за подаване на предложения беше 5 февруари.

Транспортният министър даде образец с концесията летището в Белград, където също имало няколко пъти удължаването на периода.

Правителството рестартира търга през юли 2018 година, като упованията бяха да се получат към 550 милиона евро от 35-годишна концесия на летището. От тях 280 милиона евро би трябвало да бъдат платени авансово.

По отношение на превоза в дребните обитаеми места транспортният министър увери, че те няма да останат без междуградски превоз. По думите му би трябвало да променим модела.

Всяка година страната отделя запас за дотация, която би трябвало да добави нерентабилността на тези транспорти, изясни Желязков и уточни, че за актуалната година тя е с 4 млн. лева повече.

" Голяма част от дотацията остава в градовете за субсидиране на линии, за които няма задоволително информация ", призна той.

Желязков недоумява за какво колкото повече пари се вкарват в една система, толкоз повече недоволства има.

" Трябва да се откри справедливото решение ", безапелационен е Желязков. Тази седмица следва среща със Сдружението на превозвачите и финансовия министър.

Припомняме, оповестените условия за концесия на летище " София " са с планирана стойност 3 898 229 907 евро без Данък добавена стойност. Те бяха оповестени на 5 юли 2018 година в публично съобщение на Министерство на превоза.

Според документа, концесията е със период 35 години, за над 7,6 милиарда лв.. Поръчката включва създаване на трети терминал през първите 10 години от концесията.

На 3 октомври стана ясно, че първата компания, която съобщи публично своето желание да кандидатства за концесията на летище " София ", е английският летищен оператор Manchester Airport Group. Компанията взе участие дружно със своя сътрудник в лицето на китайската Beijing Construction Engineering Group.

След това от Българска социалистическа партия оповестиха концесията за противозаконна, като внесоха в прокуратурата сигнал за инспекция на решението на Министерския съвет, с което е почнала процедура за отдаване на летище " София " на концесия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР