Процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се

...
Процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се
Коментари Харесай

Отстраняването на Иван Гешев ще бъде задвижено следващата седмица

Процедурата по предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев се чака да бъде задвижена от правосъдния министър Надежда Йорданова още идната седмица. Тази теза развиха някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Дерменджиев пред Нова телевизия и някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров пред бТВ.

Горещо се надявам още идната седмица министърът на правораздаването за внесе предлагането за премахване на основния прокурор, сподели Иван Демерджиев.

Очаква се в петък в Държавен вестник да бъде обнародвано решението на Конституционния съд, с което съдът даде зелена светлина за внасяне на сходно искане от правосъдния министър във Висшия правосъден съвет. Решението влиза в действие три дни след обнародването му. Това значи, че след вторник може да се чака правосъдният министър Надежда Йорданова да задвижи процедурат, сподели проф. Пламен Киров, началник на катедра „ Конституционноправни науки “ в СУ „ св. Климент Охридски “. Според него сега следим „ класическа война “ сред изпълнителната власт и прокуратурата, която се е пренесла и на европейско равнище.

Засега правосъдният министър Надежда Йорданова се въздържа да разкрие информация по сигналите, въз основата на които ще внесе искане за предварително преустановяване на пълномощията на основния прокурор. Искането за отстраняването на основния прокурор се приготвя въз основата на получени сигнали против Иван Гешев.

Иван Дерменджиев допусна, че измежду сигналите против Гешев ще бъде и този, при който татко му става акционер във компания. По този сигнал до момента основния прокурор не е дал никакво пояснение.

След като Йорданова подаде сигналите против Гешев, пленумът на Висш съдебен съвет е задължен да събере доказателства по отношение на изказванията за осъществени нарушавания или уронване на престижа на правосъдната власт, сподели Дерменджиев.

Преди дниКонституционният съд реши единомислещо с 10 гласа " за ", че министърът на правораздаването може да желае предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор и на ръководителите на Върховния касационен и на Върховния административен съд.

Искането за тълкувателно решение беше на Министерски съвет, откакто Висшият правосъден съвет отхвърли да прегледа всъщност предложение на към този момент някогашния длъжностен министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Междувременно проф. Стоилов беше назначен за парламентарен арбитър от квотата на президента.Той не взе участие в гласуването. От няколко месеца Конституционният съд е в състав от 11 души, защото Народното събрание още не е избрало 12-ия парламентарен арбитър.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР