Процедурата по одобряване на учебниците не е генерално сбъркана. Тя

...
Процедурата по одобряване на учебниците не е генерално сбъркана. Тя
Коментари Харесай

Вълчев: Обмисляме да завишим изискванията към оценителите на учебници

Процедурата по одобрение на учебниците не е генерално сбъркана. Тя е добра и подсигурява либералност и плурализъм на мненията. Трябва по-добре да съвместим това с правилото на отговорност. Учебниците би трябвало да подхождат на образователната стратегия като наличие, дух, като цели, които слагаме пред просветителната система. Освен да дадем познания, ние би трябвало да възпитаме отношение, да създадем настройки към света, някои базови полезности и институции, които сме възприели като общество и за които имаме условен консенсус. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев по време на чуването си в парламентарната просветителна комисия за наличието на учебниците по всички образователни предмети, съобщи БГНЕС.
Вълчев разяснява учебниците по история за 10 клас.
„ Ние можем да имаме сходство с образователната стратегия, само че може да бъде сменен духът и да имаме в някои учебници друго отношение. Учебниците са доста разнообразни между тях. В последните години са утвърдени близо 1000 учебници на редица издателства “, уточни той и акцентира, че макар всички забележки качеството им доста се е подобрило.
„ Трябва да създадем по-отговорни и по-подготвени оценителите. За мен те са професионалния спомагателен орган. Аз разгадавам на всички учители, които си споделят мнението, само че той е релативно фиктивен, само че оценителите са тези, на които най-вече би трябвало да разгадавам “, изясни той и добави, че по някои предмети няма специалисти.
Министър Вълчев сподели още, че би трябвало да се усъвършенства заданието през образователните стратегии.
„ По-ясно да кажем на оценителите какво желаеме от тях. Това го вършим с критериите за оценка. Особено значимо е това да се случи по дисциплините история и цивилизации, философия, литература, както и да разтеглим кръга на хората, които вземат участие в оценителните комисии “, обясни министърът и акцентира, че при всеки учебник би трябвало да се откри салдото не би трябвало да се позволява идеологизиране и политизиране на наличието.
Той изясни, че това което прави МОН, е да дава оферти за корекции на изданията и добави, че академичната общественост, която взе участие в написването на учебници няма цялостна независимост, тъй като има стратегия, по която създателите би трябвало да се движат.
Вълчев обясни, че все още има съображение да утвърди три от общо петте учебника, които се приготвят по история.
На въпрос дали ще има промени на образователните стратегии, просветителният министър сподели, че те се трансформират по-трудно, защото те обгръщат един стадий от образование и те се употребяват по три години.
„ Във всички случаи ще има промени в образователните стратегии. Те би трябвало да бъдат обсъждани още по-широко в сравнение с досегашните образователни стратегии. Трябва да намерим базата, общото ни виждане, единодушие и да намерим това, което ни сплотява. Мисля, че сме го намерили. Имаме полезности в Конституцията, в закона за предучилищното и учебно обучение “, съобщи той.
Стана ясно още, че специалистите от министерството са прочели всички учебници и единственото, което са разкрили са били механически неточности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР