Процедурата по новия механизъм за разследване на главния прокурор и

...
Процедурата по новия механизъм за разследване на главния прокурор и
Коментари Харесай

Министър Славов: Започналата процедура по механизма за разследване на главния прокурор не може да спре

Процедурата по новия механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници, почнала със инцидентния избор на арбитър, който да бъде назначен за прокурор пъкъл хок, не може да спре. Това съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов на съвещание на правната парламентарна комисия през днешния ден, оповестиха от Министерството.

Становището му е във връзка импортирани промени в Закона за правосъдната власт във връзка със инцидентния избор на съдии по механизма, който да се реализира с нова система, а не с Единна осведомителна система на съдилищата.

Първият инцидентен избор на арбитър към този момент бе изработен обществено пред медии във Върховния касационен съд и жребият уточни Даниела Талева от Софийски градски съд. По настоящите правила прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет следва краткотрайно да я назначи за висш прокурор.

Пред депутатите от правната комисия министър Славов уточни, че в последните дни е получил доста въпроси от членове на Висш съдебен съвет по тематиката. " Основният въпрос за мен като министър е каква тъкмо е законодателната воля: дали предвижданата нова система за инцидентен избор ще се приложи по отношение на почналата процедура или ще работи за в бъдеще? “ - безапелационен бе доцент доктор Славов. Становището на Министерството на правораздаването е, че процедурата по новия механизъм не е административна и не може да бъде спирана, в това число и поради висящо дело в Конституционния съд. " Ако законодателната самодейност интервенира в почналия развой това ще сътвори опасности пред механизма и ще породи доста въпроси “, сподели министърът.

Вносителите на измененията в Закон за съдебната власт увериха, че новият програмен продукт ще проработи в бъдеще и се ангажираха да го изяснят сред първо и второ четене.

Зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев изрази безпокойствие, че разделянето на избора на арбитър по механизма от всички останали инцидентни избори в правораздаването ще е неприятен сигнал към обществото. Той подсети, че в Закон за съдебната власт към този момент има текст, предусещащ годишен одит на мрежовата и осведомителна сигурност на системите в правосъдната власт, в това число на тези за инцидентно систематизиране.

Сериозно безпокойствие за последствията от " разделянето “ изрази и зам.-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР