Процедурата инженеринг“ да остане само за национални обекти, определени от

...
Процедурата инженеринг“ да остане само за национални обекти, определени от
Коментари Харесай

Без инженеринг в строителството с публични средства

Процедурата „ инженеринг “ да остане единствено за национални обекти, избрани от Народната заседание като неповторими, както и да не се употребява при строителство, финансирано с обществени средства. Около тези оферти са се обединили Министерството на районното развиване и благоустройството и камарите на архитектите и на инженерите, излиза наяве от известие на ведомството. Промените ще бъдат препоръчано да влязат в Закона за публичните поръчки (ЗОП).

" Процедурата „ инженеринг “ да отпадне при строителство, финансирано напълно или отчасти със средства от държавния или общинските бюджети или от Европейските структурни и капиталови фондове, както и от сдружения, които напълно или отчасти са държавна или общинска благосъстоятелност “, означават от ведомството. 

Възложителите ще би трябвало да организират обособени публични поръчки за планиране, строителство и строителен контрол. Изключение ще се позволява единствено за национални обекти, които са избрани за неповторими от Народното събрание. Инженеринг ще може да се ползва и при дребни обекти или в случаи на бедствия и повреди за по-бързо превъзмогване на последствията от тях, оферират браншовите организации.

Неотдавана процедурата бе оповестена като „ порочна “ от отрасловия министър Виолета Комитова, тъй като една и съща компания реализира плана, строителството и надзора над строителните обекти. По този метод може да надписва количества безотговорно.

Камарата на строителите в България осъди мненията й. Тогава те не се съгласиха със " заклеймяването " на инженеринга като незаконна активност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР