Процедурата бе открита на 27 март т.г. До изтичането на

...
Процедурата бе открита на 27 март т.г. До изтичането на
Коментари Харесай

Италианска компания ще изпълнява полетите с медицинските вертолети у нас

Процедурата бе открита на 27 март т.г. До приключването на крайния период на 4 май, предложения подадоха италианската компания ALIDAUNIA S.R.L. и испанската компания AVINCIS AVIATION ESPANA, SAU.

" Щастлив съм, че две от най-реномираните европейски сдружения в региона на незабавната здравна помощ по въздуха взеха присъединяване в процедурата. Надявам се, че доникъде на юли България към този момент ще разполага с вертолети и екипажи за потребностите на своите жители. Човешкият живот и здраве е безспорен приоритет за нас, по тази причина това е следващият стихотворец и изпълнен ангажимент от страна на служебното държавно управление ", уточни вицепремиерът Христо Алексиев.

Полетите следва да се извършват от две оперативни бази за HEMS на територията на България, обезпечени от страната, с хеликоптери и личен състав за всяка база.

Поръчката е за интервал от две години с опция за удължение за още една.

След разглеждане и оценка на ценовите оферти според авансово избрания аршин " оптимално съответствие сред качество и цена ", съгласно препоръчаните параметри за осъществяване на публичната поръчка, преди всичко е класирана ALIDAUNIA S.R.L.

Повече информация за публичната поръчка можете да бъде открита на Електронния портал за публични поръчки.

Хронология на процедурата:

На 22 февруари 2023 година Министерският съвет одобри разпореждане за изменение и допълнение на Устройствения устав на Държавния авиационен оператор (ДАО). С измененията беше предоставено на ДАО да прави услуга от общ стопански интерес - полети за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ.

На 27 март 2023 година Министерството на превоза и известията откри процедура за възлагане на социална поръчка за избор на реализатор за осъществяване на полети за потребностите на незабавна здравна помощ по въздух, за задачите на обезпечаване на услуга от общ стопански интерес от Държавния авиационен оператор в сходство с предоставените му функционалности за обезпечаване на въздушен превоз с вертолети за потребностите на незабавната здравна помощ, проведена от страната. Прогнозната стойност на поръчката е 28 339 977 лв. без Данък добавена стойност.

Изискванията към авиационния оператор са да има право да извършва полети с вертолет за незабавна здравна помощ по въздух (HEMS), при изискванията и по реда на Регламент (ЕС) № 965/2012 на Комисията от 5 октомври 2012 година за установяване на механически условия и административни процедури по отношение на въздушните интервенции в сходство с Регламент (ЕО) № 216/2008 на Европейския парламент и на Съвета (Регламент 965/2012).

На 16 май 2023 година бе оповестен за публично разискване план на Наредба № 20 за засвидетелствуване експлоатационната валидност на цивилен летища, за лицензиране на летищни оператори и оператори по наземно обслужване и за достъпа до пазара по наземно обслужване в летищата. Промените в плана са свързани с въвеждането на облекчени условия за регистрацията на болничните вертолетни летища (БВЛ), които ще се употребяват за интервенции за незабавна здравна помощ по въздух.

Изпълнени са огледи и оценка на вероятните места за създаване на болнични вертолетни летища в София, Варна, Бургас, Русе, Ямбол, Плевен, Монтана и други градове, като е осъществено геодезическо премерване и аеронавигационно изследване.

В ДАО е създаден проект за наемане на спомагателен летателен и инженерно-технически състав, който ще извършва дейностите по незабавна здравна помощ по въздух и провеждането на нужните образования. Оперативният център е окомплектован и има подготвеност за обезпечаване на полетите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР