Прототипът на междупланетния апарат Starship, разработван от космическата компания SpaceX,

...
Прототипът на междупланетния апарат Starship, разработван от космическата компания SpaceX,
Коментари Харесай

Пръсна се резервоарът на "марсианската" ракета Starship

Прототипът на междупланетния уред Starship, разработван от галактическата компания SpaceX, е съществено потърпевш при случай на полигона в Бока Чика, Южен Тексас през вчерашния ден вечерта българско време.

Видео в платформата youtube сподели по какъв начин горната част на ракетата ефектно изхвърча във въздуха и стартира да бълва в близост великански облаци бял пушек, без обаче да се възпламени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-късно от SpaceX излязоха с публично извлвление, че случаят с прототипа MK1 е станал по време на проби, включващи зареждане на резервоара под налягане с криогенна течност – най-вероятно суперохладен О2 или азот.

" Идеята на днешния тест беше да повишим налягането в системата до оптимално допустимото равнище, тъй че крайният резултат не беше изцяло непредвиден ", разясняват от галактическа компания на Илън Мъск. И прибавят: " При случая няма потърпевши и той не е сериозна стъпка обратно ".



Въпреки относително оптимистичния коментар обаче детонацията на резервоара ще забави работата по Spaceship.

Според предходните изказвания на Мъск прототипът МК1 трябваше да бъде квалифициран за идната фаза от тестванията, която включва издигането му на височина 20 км. и експериментиране на новата технология за кацане, имитираща полет на скайдайвър.

Космическият милиардер се надяваше да организира въпросното тестване преди Нова година.

За благополучие SpaceX редом работи по втори първообраз (МК2), който се сглобява от различен екип на компанията в Кокоа, Флорида.

Мъск също по този начин разгласи през днешния ден в своя обява в Twitter, че апаратът МК1 няма да бъде ремонтиран и напряко ще бъде пенсионира.

За сметка на това екипът в Текста незабавно ще стартира работа по идващия първообраз МК3, който ще бъде модифициран въз основата на данните, събрани от днешния " полуфатален " случай.

Иначе първата тестовата версия, наречена МК 1 ил Mark 1, бе съединена в полеви условия за по-малко от половин година след края на тестванията на софтуерния демонстратор Starhopper, тествал опциите на новите ракетни мотори Raptor.

Прототипът съставлява гигантска цилиндрична структура с височина 50 и диаметър 9 метра.

За разлика от Starhopper, той трябваше да се задвижва не от един, а от три реактивни мотора вид Raptor, чиято задача беше да го повдигнат на 20 километра височина, след което да го приземят меко на земята.

Според Илън Мъск сходен тестов полет трябваше да бъде извършен в границите на 1-2 месеца.

Настоящата повреда обаче явно ще забави работата по галактическия уред, който в околните години би трябвало да доближи Луната и Марс.

В окончателния си тип Starship би трябвало да има шест мотора - три, усъвършенствани за работа в атмосферата и три, предопределени за вакуум.

Вторият вид на Raptor обаче още не е публично подготвен.

Мъск също по този начин се надяваше, че първите тествания на апарата в открития космос ще могат бъдат извършени в границите на идващите шест месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР