Прототип на електрическото летящо такси беше представен на изложението в

...
Прототип на електрическото летящо такси беше представен на изложението в
Коментари Харесай

Трансформацията на автомобилните компании

Прототип на електрическото летящо такси беше показан на ревюто в Лас Вегас

CES е софтуерно ревю, на което производителите показват главно тв приемници, мобилни устройства, гейминг конзоли и други Вниманието в Лас Вегас тази година е ориентирано към производителите на коли.

Секторът на автомобилостроенето е в развой на промяна. Продажбите на коли понижават и след абсурда " Дизелгейт " с VW фирмите усетиха напън да понижат нездравословните излъчвания от колите и да създават повече електрически автомобили, които на този стадий към момента не са доста печеливш бизнес.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Летящи коли и футуристични градове

Акио Тойода, изпълнителният шеф на Toyota, разгласи, че компанията построява " интелигентен град " с територия от към 700 хиляди кв.м, който ще бъде захранван от водородни кафези и в него ще живеят към 2000 души. Целта на Уовен сити (както назовава компанията проекта) е да наблюдава по какъв начин макротенденциите като застаряващото население, урбанизацията, изкуственият разсъдък и навлизането на 5G технологиите ще повлияят на промишлеността, написа Financial Times. Според Тойода по този начин компанията ще бъде готова най-добре за бъдещето и ще може да пригоди продуктите си по отношение на условията на клиентите.

От друга страна, Hyundai разгласи, че ще се партнира с Uber, с цел да сътвори летящи таксита. Южнокорейският производител на коли ще влага 1.5 милиарда $ в програмата, като първите тестови полети ще бъдат осъществени тази година, а първите лицензирани пътувания се чака да бъдат след три години. Дъщерното сдружение на Boing - Aurora Flight Sciences, също е част от плана за летящото такси, което се чака да минава 96.5 км (60 мили) с едно зареждане и оптималната скорост от 290 км в час (180 мили).

Нова конкуренция на пазара

Една от изненадите на форума се оказа Sony. Японската компания показа за първи път в историята си автомобил. Колата ще се споделя Vision-S, ще бъде задвижвана от електромотор и е създадена взаимно от Sony, Nvidia, Qualcomm и Bosch. Снабдена с над 30 датчика, изкуствен интелект и интерактивно предно стъкло от китайския стартъп Byton, колата демонстрира опциите на Sony в бранша, като главно закачките бяха ориентирани към Tesla. От компанията въпреки всичко прецизираха, че колата е първообраз и към момента няма проекти за всеобщо произвеждане.

Докато производителите на коли се състезават кой е по-по-най в Лас Вегас, Tesla откри индустриалната линия на Model 3 в Шанхай и доближи пазарна капитализация от 80 милиарда $ (повече от общата капитализация на Ford и General Motors). Лидерът на пазара за електрически автомобили продължава да усилва дистанцията с обичайните производители в бранша, откакто разгласи, че поръчките й са нарастнали с 50% през 2019 година по отношение на миналата. Единственият проблем пред компанията е да се оправи с търсенето, а откриването на новия цех в Шанхай би трябвало да спомогне за разрешаването на този проблем.

Навлизането на технологиите в колите

Фактът, че 100-годишни компании като Ford и General Motors имат по-малка пазарна капитализация от Tesla, която е основана през 2003 година, приказва задоволително за трансформацията в бранша. Докато компанията на Илън Мъск вкарва през цялото време програмен продукт с хардуер в колите си, съчетавайки нововъведенията на софтуерния бранш с автомобилния, компании като Mercedez, Toyota, VW започнаха този развой през последните години. С навлизането на изкуствения разсъдък и 5G технологията свързаността на пътя ще бъде главен приоритет за самостоятелното шофиране - сегмент, където Tesla и планът на Гугъл - Waimo, все още са водачи.

От друга страна, назряващите климатични промени водят до повече тласъци от държавните управления за поръчки на електрически автомобили - бранш, в който Tesla също е водач към този момент. Най-важният въпрос е кой ще успее да настигне компанията на Мъск, която скоро е на път да стане печеливша, до момента в който другите съперници наливат милиарди в модели електрически автомобили, които занапред ще се създават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР