Протоколният скандал от срещата на високо равнище ЕС-Турция се пренесе

...
Протоколният скандал от срещата на високо равнище ЕС-Турция се пренесе
Коментари Харесай

"Дивангейт" се пренесе от Анкара в Брюксел

Протоколният скандал от срещата на високо ниво ЕС-Турция се придвижи от Анкара в Брюксел. Липсващият стол за председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, докато ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел седеше наедно с турския президент Реджеп Ердоган, предизвика въпроси освен за отношението на Турция към дамите, но и за старшинството на институциите в Европейски Съюз. Кой стои отпред на организацията и към какви рангове се приравняват нейните ръководители?

Скандалът получи известното наименование " Дивангейт ", тъй като Фон дер Лайен бе пратена във вторник да седи на непряк диван като по-нископоставена от Шарл Мишел съгласно турския протокол. Тя съумя да каже единствено едно смаяно " хъм ", само че се въздържа да направи забележка на домакина в президентския замък. Това пък повдигна въпроса за какво Шарл Мишел не е реагирал, след като е знаел, че освен той, а двамата дружно съставляват Европейски Съюз, и че Фон дер Лайен не му е придружителка. Вместо да възрази, той седна индиферентно и остави Фон дер Лайен да стърчи права и да си търси уместно място.

Извън неналичието на благородство от двамата мъже се породи и напрежение сред европейските институции. Говорител на Еврокомисията уточни, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, само че е решила да остане и е взела участие пълноценно в последвалия диалог, съобщи основаното в Брюксел електронно издание.  “Председателят на комисията беше очевидно сюрпризирана “, съобщи Ерик Мамер, като настоя, че Фон дер Лайен е трябвало да бъде третирана “точно по същия метод “ като Шарл Мишел.  “Тя счита, че тези въпроси са значими и би трябвало да бъдат прегледани по подобаващ метод ”, сподели Мамер. Според него Фон дер Лайен и Мишел се употребяват с идентичен протоколен статут. " Това, че въпросът не беше подложен намерено, не значи, че не е регистриран. Въпреки това Фон дер Лайен реши да остане, с цел да даде преимущество на наличието на диалозите пред протокола ", добави представителят.

В резултат на абсурда обаче малко на брой обръщат внимание на наличието на диалозите и концентрират мненията си върху протокола 

“Срамно ”, написа испанската евродепутатка Ираче Гарсия, която е водач на групата на социалистите и демократите.

Нидерландската евродепутатка Софи ин`т Велд попита за какво Мишел е мълчал, до момента в който колежката му е стояла права.

В Договора за Европейски Съюз европейските институции са изброени по ред, който слага Еврокомисията след Европейския съвет. Въпреки това техните ръководители, когато са били мъже, са седели по едно и също време и наедно при други срещи с Ердоган. Това се вижда от доста фотоси и води до съмнение дали случаят не е бил провокиран умишлено от Турция, с цел да породи съперничество между висшите институции на съюза. Анкара се усеща унизена, откакто Европейски Съюз замрази договарянията за участие с нея и я подложи на остри рецензии за неспазване на човешките права, и по-специално на правата на дамите. 

Шарл Мишел се отбрани нощес в обществената мрежа, като написа, че случаят не е негова неточност и няма защо да се извинява. " Създаде се усещане, че съм бил безчувствен към тази обстановка. Няма нищо по-далеч от истината и от моите дълбоки усеща ", съобщи той. Според него " прецизното интерпретиране от турските служби на протоколните правила " е " произвело смущаваща обстановка ".

Председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер (Германия) съобщи, че визитата в Анкара на двамата европейски ръководители е трябвало да покаже " единството на Европейски Съюз във връзка с Турция ". " За жал то стана знак на разцепление, откакто Мишел и Фон дер Лайен не съумяха да застанат един до различен, когато трябваше ". 

" Протоколът не е " единствено протокол ", а е политика ", съобщи ръководителят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер, представен от електронното издание Той добави, че дипломатите учат това още като аташета в началото на кариерата си.

Бившият ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер се опита да потуши огъня, като съобщи, че на него " също му се е налагало да седи на дивана ", при интернационалните срещи с присъединяване и на ръководителя на Европейския съвет. " От протоколна гледна точна ръководителят на Европейския съвет е №1 ", сподели той. Но по времето на Юнкер евентуално никой не е забелязвал разлики в статута на двамата, означи " Политико ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР