Протоколите за химиотерапия няма да се преиздаватПромяната е заради опасения

...
Протоколите за химиотерапия няма да се преиздаватПромяната е заради опасения
Коментари Харесай

Хартиените рецепти важат и след 1 юни

Протоколите за химиотерапия няма да се преиздават
Промяната е поради опасения част от популацията да остане без достъп до медикаменти

Срокът за разискване е скъсен на 14 дни

Хартиените предписания остават и ще важат и след 1 юни. Това планува план на разпоредба на здравното министерство, качен на уеб страницата на ведомството за публично разискване.

След многократни отлагания е-рецептата трябваше дефинитивно да размени хартиената на 1 юни. Миналата седмица от НЗОК оповестиха, че след тази дата няма да заплащат медикаменти, които се поемат от касата изцяло или отчасти, в случай че не са предписани по електронен път. Според препоръчаните промени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, е-рецептите ще бъдат въведени от 1 юни, само че аптеките ще работят и с хартиените.

В претекстовете на Министерство на здравеопазването написа, че смяната се постанова поради заплахата избрани групи от популацията да останат без достъп до лекарствени артикули. “Действащите сега разпореждания плануват определяне и разпределяне на медикаменти единствено в електронна среда. Това би трябвало да се случва посредством генериране от медицинските експерти на електронни наставления и последващото им осъществяване в аптеките, което прави невероятно предписването на медикаменти при домашно посещаване от медицинските експерти, които нямат контракт с НЗОК, както и не подсигурява достъп до лекуване на пациентите в дребни обитаеми места и в отдалечени и труднодостъпни райони”, аргументира се доктор Кацаров.

Срокът за публично разискване е скъсен от 30 на 14 дни и е до 28 май, защото няма време за обнародването на препоръчаните промени. Те плануват още протоколите за химиотерапия да не се преиздават, а ще се извършват до приключване на техния период на годност.

Имунизират предпочитано възрастни хора
Джипитата с преимущество за имунизациите
Всяка сложена доза носи по 10 лева на джипитата



Заради неприятна организация от управлението на РЗИ-София персонални лекари стигнаха до пердах на опашка за ваксини против COVID-19.

Личните лекари ще са с преимущество при зареждане с ваксини против COVID-19. Различните имунизационни пунктове - в лаборатории и лечебни заведения ще получават препарати откакто са изпълнени поръчките на джипитата. От Здравното министерство настояват, че ще бъде комплициран завършек на унизителните опашки пред РЗИ, на които персоналните лекари висят по няколко часа. Очаква се работата на зелените коридори да бъде последователно лимитирана. Промяната в тактиката на имунизационната акция е разисквана на среща на служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров с представители на БЛС и на персоналните лекари.

Джипитата предпочитано ще ваксинират хората над 65 години и хронично болните, чиято имунизация изостана. Причина бе първичната липса на ваксини, а по-късно откриването на зелени коридори, където бяха доставяни огромна част от импортираните препарати. Възрастните нямаха опция да се редят по опашки и търпеливо изчакваха при персоналните лекари да има задоволително количество ваксини, разясниха джипита.

За всяка сложена ваксина джипитата получават по 10 лева на игла. Освен това вземат и по 15 лева за осъществен обзор, който включва премерване на кръвното и пулса на искащите да се ваксинират.

Джипитата ще получават ваксини от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат избрани в заповед. Целта е да се избегнат скупчвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна ревизия.

Признават още бързи проби
До края на юни удължават епидемиологичната конюнктура
Очаква се нова заповед за ограниченията



“С оповестяването на изключителна конюнктура са свързани много от ограниченията, които се ползват, тъй че без нея те не могат да действат”, разяснява Ангел Кунчев.

С още месец да бъде удължена изключителната епидемиологична конюнктура у нас предлага основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

“С оповестяването на изключителна конюнктура са свързани много от ограниченията, които се ползват, тъй че без нея те не могат да действат”, разяснява пред БиТиВи Кунчев.

“Труд” научи, че в служебния кабинет е имало разногласия по тематиката. Новият здравен министър Стойчо Кацаров упорствал да бъдат отстранени всички ограничения и ограничавания, само че бил репликиран от сътрудниците си с въпроса: Кой ще носи отговорността при нов пик на тежко заболели. Инфекционисти предвиждат, че и в България ще се появи индийския вариант.

Обмислят се промени в разпоредбите за влизане в България - децата до избрана възраст да не се тестват. Обсъждат се два разновидността за такава възрастовата граница - до 2-годишна възраст или до 5-6 година, като най-вероятно ще се одобри второто предложение.

Планира се и разширение на листата с производители на бързи проби, които да се признават, с цел да се отстрани карантина при влизане у нас. Ще се разшири и описът с страни, от които влизането е неразрешено поради разпространяването на индийския вид на вируса на територията им.

Промените се чака да бъдат “облечени” в заповед през новата седмица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР