Протоколът е инструмент на дипломацията. Има неподражаеми протоколи и такъв

...
Протоколът е инструмент на дипломацията. Има неподражаеми протоколи и такъв
Коментари Харесай

Паси: Да продадем на Тръмп Белене и да му предложим да снима филм в Бояна


Протоколът е инструмент на дипломацията. Има неподражаеми протоколи и подобен е този на Бойко Борисов, който е неосъществим и неповторим.

Така някогашният външен министър Соломон Паси разяснява пред bTV нетрадиционния метод, по който министър председателят срещна новата американска посланичка у нас Херо Мустафа с особеностите на българската природа, археология и психика.

„ Протоколът е нещо като котката – няма значение дали е черна, или бяла, а е значимото да лови мишки. Целият този протокол, който видяхме, е адресиран към визитата на премиера в Белия дом на 25 ноември. Да забележим с какви мишки ще се върне от там”, сподели Паси.

Според него, откакто посланичката не е реагирала, няма прекосяване на границата.

„ Американците също имат президент с нетрадиционен протокол, тъй че те са привикнали на сходна независимост. Нека да забележим какво ще се случи в Америка – дали това ще бъде аудиенция със фотография за спомен, или една пълнокръвна аудиенция с добре напълнена кошница”, съобщи някогашният външен министър.

Какво да изиска България от американския президент?

Според Соломон Паси визитата на българския министър председател е в отговор на покупката на изтребителите F16. Той е на мнение, че би трябвало да използваме този подтекст и да засилим тематиката "Авиация и космонавтика ".

„ България е на опашката за участие в Европейската галактическа организация. Първото, което може да желаяме, е засилено съдействие с НАСА. Това, че Тръмп сподели, че ще връща американци на Луната до 5 година, може да бъде употребявано. Ако бях министър председател, щях да му предложа да изпрати един български космонавт на Луната ”, сподели Паси.

„ Добре е да погледнем и кой е главният съперник на Съединени американски щати, а това е Китай. Трябва да се направи едно стратегическо съдействие сред България и Съединени американски щати и да се изиска инвестиция в построяването на 5G мрежата у нас”, добави той.

„ Направихме информация измежду младежите на Атлантическия клуб и те ми дадоха доста забавни хрумвания. Според тях е добре да желаяме от нещата, които Тръмп обича”, сподели още някогашният външен министър.

Може да му предложим, да вземем за пример, да купи "Белене ".

„ Това може да бъде комбинирано – остров Белене с АЕЦ "Белене ". На острова може да се базира противовъздушна защита на Съединени американски щати и по този начин може да ни подарят F16 или F35”, даде концепция Паси.

Друго предложение е американският президент да построи "Тръмп Тауър " в България – да вземем за пример в Малко Търново, Смолян или Видин . Или даже голф игрище на Перелик.

При още по-голямо въображение може да желаяме да пристигна и да снима филм в киноцентъра в Бояна, който да е кандидат за „ Оскар ”.

„ Той е ексцентричен президент и могат да бъдат поискани ексцентрични неща. Тръмп няма да се уплаши от тези идеи”, счита Соломон Паси.

Той се върна обратно във времето и описа за визитата на Манфред Вьорнер, общоприет секретар на НАТО от 1988 до 1994 година, който посети България и се повози с трабант.

 Снимка: btvnovinite.bg

„ Това беше единственият случай в историята на НАТО, в който имаше половин час, в който защитата на генералния секретар не знаеше къде е. Ако Вьорнер не беше влезнал в трабанта тогава, евентуално по различен метод щеше да се случи пиара към влизането ни в НАТО”, описа Паси.

Сега тази кола е във Военноисторическия музей. Любопитно е, че в НАТО се прави непрекъсната арт апаратура с дарения от разнообразни страни. Дарението от българска страна е имитация точно на този трабант.

 Снимка: btvnovinite.bg

Соломон Паси разяснява и фотография, на която се е прегърнал със Симеон Сакскобургготски и се виждат сълзи в очите му.

 Снимка: btvnovinite.bg

„ Тази прегръдка не беше планувана. Някои другари се подиграваха да не би да му забивам нож в гърба. Това се случва на 25 април 2005 година – минути, откакто подписахме европейския контракт на България, което беше голямо удовлетворение”, разясни Паси.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР