Противоречивият въпрос за плановете на ЕС за обща армия предизвика

...
Противоречивият въпрос за плановете на ЕС за обща армия предизвика
Коментари Харесай

Кандидатите за председател на Еврокомисията съживиха дебата за обща армия на ЕС

Противоречивият въпрос за проектите на Европейски Съюз за обща войска провокира оживена замяна на реплики по време на спор сред част от водещите претенденти за председателскя пост в Европейската комисия, съобщи EurActiv.

На фона на предстоящото преобразяване на сигурността и защитата в съществени цели за идната Еврокомисия, най-спорният миг бе по въпроса дали Европейски Съюз би трябвало да сплоти военните си запаси. Идеята бе препоръчана от френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел.

Кандидатите на Европейската национална партия Манфред Вебер и на Алианса на либералите и демократите за Европа Ги Верхофстад я поддържаха, до момента в който тези на Прогресисвния алианс на социалистите и демократите, Франс Тимерманс, и на Зелените, Ска Келер, показаха опозиция против проектите.

Верхофстад прикани европейските армии да се слеят в границите на пет години. " Харчим съвсем на половина на американците, харчим три пъти повече от руснаците за военни в Европа, само че не съм сигурен дали, в случай че руснаците дойдат, ще сме способни да ги спрем. Европейска войска от 20 хиляди души – да го създадем ", настоя той. В момента в Европейски Съюз има почти 178 разнообразни оръжейни системи, до момента в който в Съединени американски щати те са към 30.

Вебер също отбрани визията за войска на Европейски Съюз и прикани за " огромни упоритости ", говорейки за бъдещето на европейската защита. " Основна концепция е в никакъв случай повече да няма война в Европа. Днес това е немислимо и с една обща европейска войска това би било изцяло немислимо ", съобщи той.

" Аз в действителност одобрявам огромните фантазии ", разяснява претендентът на Зелените Ска Келер. " Но в случай че огромната фантазия за Европа е за войска Кой би задействал тази войска? ", попита тя останалите претенденти, без да получи отговор. Келер насочи рецензии към неналичието на координация във външната политика на Европейски Съюз: " Това се отнася и за износа на оръжия. Трябва да имаме европейска организация за надзор на износа на оръжия, която да следи дали са изпълнени критериите за експорт, което да вземем за пример несъмнено не е по този начин със Саудитска Арабия ".

Според критиците на концепцията в диалозите за " европейска войска " към момента не е била показана съответна информация дали сходна стъпка ще значи сливане на запаси и съоръжение или ще включва и общо взимане на решения.

Тимерманс разгласи плана за нереалистичен и изрази мнение, че " няма да има войска на Европейски Съюз в обозримо бъдеще ". Вместо това той прикани страните членки да вършат дребни стъпки в задълбочаването на съдействието в региона на защитата, както към този момент се случва с общите планове в границите на непрекъснатото стурктурирано съдействие. Той предложи първо да се реорганизира европейската отбранителна индустрия, с цел да бъде по-конкурентоспособна пред неевропейските си сътрудници.

Тимерманс насочи рецензии към Вебер, че не е пореден в настояванията за европейска интеграция: " Значи не желаете обща фискална политка, само че желаете войска на Европейски Съюз? Тук има несъгласие ".

Основният извод от дебата, показва EurActiv, е че възможен общ проект за европейска интеграция в сигурността и защитата може да се окаже мъчно изпълним в идващия мандат поради неналичието на общи дефиниции. Решенията за външната политика и сигурността в Европейски Съюз се взимат с единогласие.

Вебер и Верхофстад приканиха за основаването на европейска версия на Федералното бюро за следствие на Съединени американски щати, с цел да се координират по-добре шерването на информация и битката със заканите за сигурността в блока. Тимерманс се изрече скептично за концепцията, а Ска Келер се пошегува: " Не съм сигурна, че желая всичките ми данни да бъдат трансферирани на унгарските управляващи ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР