Противоречиви отзиви пристигат от българското Черноморие това лято. Туристическият бранш

...
Противоречиви отзиви пристигат от българското Черноморие това лято. Туристическият бранш
Коментари Харесай

Доволен ли е от сезона туристическият бранш по Черноморието

Противоречиви мнения идват от българското Черноморие това лято. Туристическият отрасъл не е единомислещ в оценката си за сезона. Някои го дефинират като слаб, други пък са удовлетворени, като регистрират значителен растеж на туристите. Но всички са безапелационни – войната в Украйна, неизвестността и инфлацията вършат невероятно всяко обмисляне, а и не е ясно дали бизнесът им е на облага или на загуба около галопиращите цени на пазара.

Според допитване на Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели,  през първото полугодие на тази година доста дребна част от хотелиерите могат да се похвалят с растеж на приходите, който да е по-висок от инфлацията.  Същевременно 43% от тях са били принудени да покачат сред 10 и 20% цените на услугите си.

Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и притежател на хотел в Слънчев бряг, твърди, че  хората са   " ошашавени от хаоса с цените "  , а това е сериозен стрес за бизнеса му. " Например сега ВИК Бургас завиши цената на водата двойно. Те споделят, че е с 60%, а на процедура растежът е с съвсем 100%, да не приказваме за неизвестността към газа… ", изяснява хотелиерът и прибавя:

 istock istock
" При мен почиват англичани, румънци, поляци, чехи, имаме и някой различен германец. Преди работих най-вече с немци, в този момент няма такова огромно количество.  Румънците и поляците компенсират неналичието на посетители от Русия а руснаците бяха прелестни клиенти!  Някои настояват, че при нас има и украинци, само че няма такива. Те са във война. Всъщност войната най-вече вреди на нашия отрасъл. "

Недостигът на личен състав е тревожна наклонност, която съществено се задълбочи около пандемията. Налбантов обаче не е склонен, че повода е ниското възнаграждение:

" Непрекъснато се приказва, че не плащаме, а   плащаме доста повече, в сравнение с можем да изкараме.  Ще ви направя една дребна сметка. През 1989 година Слънчев бряг беше потопен в растителност и с едвам 38 хиляди кревати. В момента курортът разполага с 500 хиляди. За обслужването на тези кревати са нужни десетки хиляди служащи. Ние от кое място да ги вземем? " – пита Налбантов.  И прибавя, че при него няма заплата на неквалифициран служащ под 1000 лева.  В момента в хотела му работят хора от Киргизстан и Украйна. Миналата година наел личен състав от Сенегал. " Но това са краткотрайни служащи и е вървене по тъгите. Плащам им и самолетните билети и ми излиза даже по-скъпо от това да наема българи " – твърди хотелиерът.

 istock istock
Въпреки положителната претовареност по Черноморието това лято, хората в сектора не са сигурни дали до края на сезона няма да са на загуба . Причините са освен войната, инфлацията, дефицитът на личен състав, газовата рецесия и прочие, само че и нестабилната политическа конюнктура в страната ни.

В миг, когато секторът се нуждае от решителна и ефикасна поддръжка от страната, България още веднъж е със служебно държавно управление, на прага на следващите парламентарни избори с непредвидим излаз.  Налбантов и сътрудниците му чакат след изборите Министерството на туризма най-накрая да бъде управлявано не от политическа фигура , а от представител на сектора, който да е наясно с действителните проблеми в бранша.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР