Противоречиви оценки получи законопроекта за социалните услуги, който беше разгледан

...
Противоречиви оценки получи законопроекта за социалните услуги, който беше разгледан
Коментари Харесай

Противоречиви оценки за законопроекта за социалните услуги от Тристранния съвет

Противоречиви оценки получи законопроекта за обществените услуги, който беше прегледан от Националния съвет за тристранно съдействие. 
 Кои са новите моменти в Закона за обществените услуги  Близките на хора с увреждания да могат да употребяват
Той получи поддръжката на 4 от организациите в Съвета, Асоциацията на индустриалния капитал в България и синдикатът КТ " Подкрепа " се въздържаха, а Българската стопанска камара се разгласи изрично срещу препоръчаните промени.

Съветът беше управляван от обществения министър Бисер Петков, откакто ръководителят - вицепремиерът в оставка Валери Симеонов, не се появи поради ексклузивен съвет на съдружните сътрудници ГЕРБ и " Обединени патриоти ". 

Отсъствието на Симеонов стана причина и за забавянето на началото на Тристранката с 40 минути. 

Законопроектът е третото искане на протестиращите майки на деца с увреждания, наред със Закона за хората с увреждания и Закона за персоналната помощ.

В предложенията в законопроекта е включено разширение на кръга от хора, които могат да употребява обществени услуги, както и качеството на обществените услуги да бъде следено от нова организация, която ще следи за спазването на стандартите. 

" Целта е да се обезпечат нови услуги за хората, които се нуждаят от тях. Това става посредством регламентиране на национална карта на обществените услуги, която да обезпечи по-добро покритие в цялата страна и регламентиране на общодостъпни обществени услуги. Втората съществена цел е възстановяване на качеството на обществените услуги ", съобщи Бисер Петков, представен от БНР.

От КНСБ оповестиха, че поддържат, само че съгласно тях законопроектът за персоналната помощ прави другите два, за които упорстват майките на деца с увреждания, непълноценни. 

" По наша оценка държавното управление даде доста повече заем на доверие и доста повече внимание към тези, които стачкуваха, без да имат задоволително професионална подготовка. Сблъсъкът сред тези три законопроекта може да се окаже задоволително сериозен, тъй че организациите на Министерството на труда и обществената политика ще имат много сериозен проблем. Дано да сме неприятен оракул ", предизвести Ася Гонева от КНСБ, като посочи, че законопроектът не е юридически под натиска на митингите, а по него се е работило в последните две години.

БСК се разгласи срещу законопроекта, като уточни, че той дава прекомерно необятна рамка на ползвателите на обществени услуги и това може да демотивира огромна част от хората да не са на пазара на труда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР