Противопоставянето между премиер и президент по всяка вероятност ще продължи

...
Противопоставянето между премиер и президент по всяка вероятност ще продължи
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Противопоставянето между премиера и президента ще продължи и догодина

Противопоставянето сред министър председател и президент по всяка възможност ще продължи през идната година. Освен това има два типа избори, може би три – и това в допълнение напряга ситуацията. Още повече, че виждаме и изостряне на връзките сега.

Това съобщи в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов ” по Канал 3 социологът и политически анализатор Първан Симеонов по повод за бъдещето на връзките сред премиера Бойко Борисов и президента и Румен Радев през идната година.

„ Основната цел на Радев е той да не се разпознава със статуквото, да носи онази сила, която го издигна на власт. От говоренето си може и да завоюва, и да загуби. Всичко зависи от мярката. Ако предозира, може да се стигне до строго политическо говорене и той да загуби. Ако въпреки това не е против статуквото, той ще изгуби това, поради което е определен ”, добави Симеонов и разясни, че към този момент президентът не е изгубил мярката, в случай че се гледат рейтингите.

„ Основната задача е да резервира публичното доверие, в случай че желае да се кандидатира за втори мандат или пък реши да прави нещо друго ”, добави специалистът.

„ Българска социалистическа партия е в пределно мобилизирана форма. Но не толкоз Българска социалистическа партия ще стигне до ГЕРБ, колкото може да спадне до Българска социалистическа партия. ГЕРБ се износва, като всяка ръководеща партия, само че поради ярката разлика с Българска социалистическа партия, не се износва толкоз бързо. Разликите обаче към този момент са минимални ”, посочи Симеонов във връзка с електоралните настройки.

„ По принцип европейските избори се явяват промеждутъчен тест за доста държавни управления в Европа. В това число се явяват такива и за ГЕРБ. Затова, в случай че се съкрати разликата, то Българска социалистическа партия ще може да изтъкне това като прогрес. От днешна позиция се вижда, че ГЕРБ ще победи – това демонстрира логиката. Но не постоянно логиката е водеща ”, разясни социологът.

Като спомагателен детайл за непредсказуемост той посочи, че евроизборите са след серия от празници и за опозицията е по-лесно да активизират електората си в сходен избор.

„ За ГЕРБ ще е мъчно. Ако ГЕРБ изгубят европейските избори, то това значи, че може да се стигне и до нови парламентарни избори. Колкото до „ Патриотите ” – логиката е, че те ще останат след Движение за права и свободи. За тях е значимо дали въобще ще прескочат границата – тъй като, в случай че не престават с кавгите си, то под въпрос ще е дали ще влязат в Европарламента ”, сподели още Първан Симеонов.

„ Там към този момент има геополитически разлики, има и нови играчи, които желаят да се нареждат, като Петър Москов, да вземем за пример ”, добави специалистът.

„ Ще има битка за марката „ патриоти ”, предвижда Симеонов, защото това е разбиране, което наподобява се харесва заразлика от националист или пък реакционер.

Относно изборния кодекс, измененията в него и упреците на президента Първан Симеонов разяснява:

 „ Електронното гласоподаване е бъдещето. Ясно е, че имаме подозрения на тематика сигурност и това го разбирам. Но не възприемам терзанията във връзка с машинното гласоподаване, тъй като то може да спести доста ”.

Той посочи и че във връзка с изборните комисии към този момент въздейства и демографският проблем, а също така постоянно се позволяват неточности, било то несъзнателно или злонамерено. Освен това по-малките нямат покровители, което също оказва въздействие.

„ Що се отнася до видеонаблюдение, софтуерни центрове – това е вярно. Трябва да решим и какво вършим с българите в чужбина ”.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР