Противогрипните ваксини нямат 100-процентова ефективност. Тя е между 30 и

...
Противогрипните ваксини нямат 100-процентова ефективност. Тя е между 30 и
Коментари Харесай

Няма ефективност от ваксините срещу грип


Противогрипните ваксини нямат 100-процентова успеваемост. Тя е сред 30 и 70%, съгласно това кои варианти са включени в тях, което се дефинира от работа от СЗО. Това сподели доцент Атанас Мангъров, шеф на детското поделение в инфекциозна болница в София в ефира на „ Здравей, България ”.

За предишния сезон по данни на РЗИ в цялата страна са имунизирани 12 606 души. „ Това е нищо и половина ”, разяснява доцент Мангъров.

Да се каже, че имунизациите не работят е както е станало, когато шопът, видял жираф и споделил: " Е такова животно няма ", изясни още той.

" Ако успеваемостта на имунизацията беше такава, каквато ни се желае – 100% от европейското население щеше да се ваксинира и щеше да бъде защитено от грип. Фактът, че хората всеобщо заобикалят това нещо и фактът, че не е наложително като форма е задоволително индикативен ", сподели доцент Андрей Чорбанов, началник на департамент " Имунология " към Българска академия на науките.

По думите му не е гаранция, че с ваксина грипът се изкарва по-леко. „ Може да бъде дори много по-тежко като изкарване, само че факт е, че резултатност за момента няма, тъй че това, което може сигурно да се каже за противогрипните ваксини е, че не са нездравословни. Няма нещо в противогрипната ваксина, което да провокира каквато и да е неприятна реакция ”, увери доцент Чобанов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР