Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи

...
Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи
Коментари Харесай

Модернизацията на системата за защита от градушки струва 13 млн. лева

Противоградовата отбрана oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи на територията на област Хасково. Това разгласи земеделският министър Десислава Танева при разкриване на команден пункт за битка с градушките в Хасково. Тя посочи, че през последните 3 години средствата за модернизацията на системата за противоградова отбрана възлизат на над 13 млн. лева

До края на месец май следва откриването на още един команден пункт в село Тъжа, с прилежащи към него 23 ракетни площадки. Също по този начин в употреба ще влязат и 13 нови площадки към към този момент съществуващите командни пунктове в страната. Над 30 % от обработваемите аграрни площи в страната попадат в обсега на противоградовата отбрана.

Общата стойност на командния пункт в Хасково и ракетните площадки е към 1 млн. лева Министър Танева съобщи, че от общо 1.5 млн. дка обработваеми площи в област Хасково, още от довечера ще бъдат опазвани от градушки 1.1 млн. дка.

„ В незащитаваната територия се планува градозащитата да се реализира посредством самолетен прийом, само че това ще се осъществя единствено при споделена финансова отговорност сред страната и земеделските производители “, безапелационна бе Танева.

72 хиляди дка са изцяло пропадналите площи на територията на цялата страна от началото на годината, в резултат на падналите градушки. Тези данни са към днешна дата от обработените протоколи на обследваните площи.

„ В момента комисиите не престават с огледите. Експертите влизат в засегнатите аграрни площи, когато водата се оттекла и по земеделските култури може да се откри % на проваляне “, посочи Танева и напомни, че страната ползва нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разноските при 100 % изцяло пропаднали площи, която е в размер на 4 млн. лева

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР