Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи

...
Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи
Коментари Харесай

Държавата пази от градушки едва 30% от насажденията

Противоградовата отбрана oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи на територията на област Хасково. Това разгласи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при разкриване на команден пункт за битка с градушките в Хасково. Тя посочи, че през последните 3 години средствата за модернизацията на системата за противоградова отбрана възлизат на над 13 млн. лева „ Това са първите вложения след 1989 година за увеличение обсега на защитаваните площи и за вложение в противоградова отбрана “, акцентира министърът на земеделието. Десислава Танева добави, че до края на месец май следва откриването на още един команден пункт в село Тъжа, с прилежащи към него 23 ракетни площадки. „ Също по този начин в употреба ще влязат и 13 нови площадки към към този момент съществуващите командни пунктове в страната ”, сподели още тя. По думите й, над 30% от обработваемите аграрни площи в страната попадат в обсега на противоградовата отбрана.

Общата стойност на командния пункт в Хасково и ракетните площадки е към 1 млн. лева Министър Танева съобщи, че от общо 1.5 млн. дка обработваеми площи в област Хасково, още от довечера ще бъдат опазвани от градушки 1.1 млн. дка. „ В незащитаваната територия се планува градозащитата да се реализира посредством самолетен прийом, само че това ще се осъществя единствено при споделена финансова отговорност сред страната и земеделските производители “, безапелационна бе Танева.

Десислава Танева заяви, че 72 хиляди дка са изцяло пропадналите площи на територията на цялата страна от началото на годината, в резултат на падналите градушки. Тези данни са към днешна дата от обработените протоколи на обследваните площи. „ В момента комисиите не престават с огледите. Експертите влизат в засегнатите аграрни площи, когато водата се оттекла и по земеделските култури може да се откри % на проваляне “, посочи министър Танева. Тя напомни, че страната ползва нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разноските при 100% изцяло пропаднали площи, която е в размер на 4 млн. лева „ По-високо обезщетение ще получат земеделските стопани, които имат застраховки, тъй като това е държана помощ, а не механизъм за обезпечаване “, разясни земеделският министър.

На формалното разкриване на командния пункт участваха инж. Ваньо Славеев, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация за битка с градушките (ИАБГ) и Надежда Такиева, шеф на Регионална дирекция за борда с градушките в Хасково.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР