Противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса към настоящия момент са

...
Противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса към настоящия момент са
Коментари Харесай

МЗ: Противоепидемичните мерки са достатъчни, няма да се налагат нови

 Противоепидемичните ограничения против разпространяването на ковид към сегашния миг са задоволителни и няма потребност от използване на нови, спомагателни ограничения. Това заяви на брифинг преди минути министърът на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Сравнителните данни за разпространяването на вируса за последните две седмици спрямо предходните две демонстрират, че случаите на болни у нас са намалели с 9.8%. Проф. Ангелов уточни, че заболеваемостта в Португалия е намаляла с 15%, в Испания - с 32%, в Словакия - с 17.5%. В същото време обаче има увеличение на болните в някои други страни: Кипър - с 379%, Гърция - 152%, Румъния - 14.3%. 

Данните за позитивните в България демонстрират също, че има нарастване на пациентите във възрастова група 15-29 години през последните три седмици надлежно с 10, 20 и 25 %. 

По последна информация, инфектирани са 12 823 лица. От тях 712 медици (5.85% от всички заразени) - 248 лекари, 240 медицински сестри, 113 санитари, 2 здравни инспектори, 12 фелдшери, 97 различен личен състав. 

6674 са излекуваните. 404 са умряли.

Проблемът с разпространяването на ковид в домовете за остарели хора в Русе и Варна е следен, разгласи здравният министър.

В Русе има 91 позитивни случая: 8 личния състав и 83 домуващи възрастни (25 мъже и 58 жени), които са на възраст 70 до 94 година Трима души са умряли.

26 приети в болница, другите позитивни, само че безсимптомни са изолирани от другите с открицателни проби: 35 индивида са настанени на 4 етаж в дома в Русе, 16 - в с. Николово вила " Липник ".

" Ситуацията там е следена, няма потребност от спомагателни средства. Болничните заведения са задоволителни и имат потенциал да одобряват при потребност пациенти " - разгласи проф. Ангелов.

Другото огнище е в частен дом за възрастни хора във Варна. В него има 249 домуващи, от които 93 са позитивни. Има заболели и измежду 40-те души личен състав. За страдание във Варна има 5 смъртни случая. По думите на министъра, 84 от домуващите са под карантина в дома и нямат потребност от болнично лекуване. По предписание на прокуратурата е почнала инспекция в дома. Заразата е тръгнала от касиерка в дома, вторият болен е доктор, който работи там по втори трудов контракт, като първият е Летище Варна.

Здравният министър съобщи, че все още няма значителен натиск върху болничната система. Професорът разгласи, че има явен проект какво да се прави при вероятно увеличение на натиска върху системата.

" При под 150 позитивни случая, има 2499 кревати за лекуване: 2102 - за консерватимно лекуване и 397 - за дихателна реанимация. При над 350 позитивни дневно - 8414 кревати общо, от които 7307 за консервативно лекуване и 1108 за дихателна реанимация " - уточни той.

Професорът заяви и за наличностите на персонални защитни средства и дезинфектанти: системата разполага с хирургически маски за 3 месеца, профилирани маски за 7 месеца, еднократни гащиризони за три и половина месеца, калцуни - за месец и половина, дезинфектанти - за 3 месеца. " Единствените най-ниски количества са на калцуни и на ръкавици. Министерство на здравеопазването прави всичко належащо да увеличение на количествата " - посочи проф. Ангелов.

Има дефицит от реаниматори и анестезиолози
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР