Противодействието на правителството на френския президент Еманюел Макрон срещу протестите

...
Противодействието на правителството на френския президент Еманюел Макрон срещу протестите
Коментари Харесай

Френският Конституционен съвет отхвърли нова законова мярка срещу "жълтите жилетки"

Противодействието на държавното управление на френския президент Еманюел Макрон против митингите на " жълтите жилетки " с по-твърда полицейска тактичност се сблъска през днешния ден с непредвидена спънка, откакто Конституционният съвет се произнесе против основен детайл от новите правила, предадоха Ройтерс и ДПА.

Мерките, оповестени като отговор на демонстрациите на " жълтите жилетки ", които през последните четири месеца прекосяваха от време на време в протести с принуждение, към този момент провокираха безпокойствие в партията на Макрон и бяха избрани от съперниците му като несръчни.

Новите правила бяха утвърдени от двете камари на Народното събрание, само че невиждан брой депутати се въздържаха.

Изправен и пред митинги на правозащитници, центристкият президент Макрон изпрати утвърждения закон на Конституционния съвет, преди да го подпише, заяви ДПА. Лявата съпротива също алармира Съвета.

Оспорваните ограничения включват предоставяне на полицията на правото да претърсва багажа на стачкуващи и транспортни средства наоколо до митингите и да не разрешава на участниците да крият лицата си. Тези текстове бяха утвърдени от Конституционния съвет.

Съветът обаче отхвърли като противоконституционен различен текст, който дава на полицията право да не разрешава на лица, изпреварващо избрани като размирници, да вземат участие в демонстрации.

На префектите се позволяваше да постановат административни забрани за присъединяване в демонстрации, като нарушаването им да се санкционира с 6 месеца затвор и санкция от 7500 евро, посочи Франс прес.

Забраната обаче щеше да се ползва единствено за лица, направили " тежки похищения против физическата цялост на хора, както и нанесли обилни имуществени вреди " или " направили насилствени дейности " в предходни демонстрации.

Френски правозащитници предизвестиха предишния месец за стабилно подкопаване на гражданските свободи, което намира отражение в тактиката на полицията, употребена по време на митингите на " жълтите жилетки ", избухнали през ноември.

Полицейски профсъюз уточни през днешния ден, че съжалява за решението на членовете на Конституционния съвет, което ще затрудни работата на чиновниците на реда.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер посочи, че ще изследва дали и по какъв начин да следва лимитираните ограничения, само че приветства решението за одобряване на останалите правила.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР