Противно на твърденията на Уолстрийт, че зелените пари трябва да

...
Противно на твърденията на Уолстрийт, че зелените пари трябва да
Коментари Харесай

Очакванията за слаб долар са силно преувеличени

Противно на изказванията на Уолстрийт, че зелените пари би трябвало да поевтиняват, валутните търговци не мислят по този начин. И до момента в който цялостен хор от анализатори от "Моргън Стенли " и "Номура " предсказват мрачни дни за щатската валута, пазарът споделя друга история.

Доларът е добавил съвсем 1% към пазарната си оценка от деня на изненадващо примиренческото заседание на Федералния запас през януари, заличавайки изцяло загубата, насъбрана от началото на 2019-а. А вероятността е той да продължи да се ускорява, най-малко в случай че се съди от пазара на варианти. Цените на контрактите, които нарастват, в случай че американската валута увеличи стойностите си по отношение на главните си съперници през идните три месеца, са наоколо до най-високите им нива от средата на декември 2018-а - спрямо гаранциите, застраховащи доларовия спад. Контрастът с упованията на анализаторите е незабравим - специалистите предвиждат доларът да отслабне с 2.7% към еврото до 30 юни, съгласно усреднената прогноза на организация "Блумбърг ".

Според специалистите на "Джей Пи Моргън " 2020-а може би не е годината на предстоящата криза. И смяната на тона на Федералния запас по-скоро подсказва на вложителите да премислят времето за смяна на капиталовия цикъл. Което с елементарни думи значи, че те към този момент не би трябвало да се управляват от страхове от криза. В разбор за клиентите си банковите стратези показват, че "ако щатската централна банка се тревожи по-малко от равнището на цялостната претовареност, в случай че е по-толерантна към скок на инфлацията и не желае толкоз мощно да вкара рестриктивна политика, то 2020-а може и да не е годината, в която да се мисли за криза и ще е преждевременно да се градят позиции в защитни активи в края на 2019-а/началото на 2020-а ".

Междувременно вложителите претеглят развиването на обстановката към комерсиалните договаряния сред Вашингтон и Пекин, преди да изтече срокът на "примирието " сред враждуващите страни при започване на март. Както и казаното в обръщението на щатския президент Доналд Тръмп за положението на съюза. В него липсваха характерни начинания за икономическата политика, само че пък бяха обрисувани политическите цели за 2019-а и бе доказано желанието за създаване на стена по границата сред Щатите и Мексико. С което на вложителите бе напомнено, че наново блокиране на администрацията не е изключено, в случай че няма договорка за бюджета до 15 февруари.

Еврото, което мнозина специалисти чакат да нарастне към зелените пари, към този момент не дава признаци за триумф Просто тъй като последните вести от еврозоната не са благосклонни към единната европейска валута. Италия попадна в техническа криза в края на 2018-а, френската стопанска система пъшка под натиска на жълтите жилетки и даже Германия едвам съумя да регистрира мижав напредък. Доверието на вложителите в икономическата вероятност на блока е паднало до най-ниската си стойност за последните четири години, а бизнес климатът е най-лош от 24 месеца насам. Европейската централна банка пък установи нараснала сензитивност към бъдещи опасности.

От октомври 2018-а еврото се колебае наоколо до 1.14 щ. $ и, съгласно "Ю Би Ес ", е "забележително устойчиво. В късната следобедна търговия на 6 февруари котировките бяха 1.1380 щ. $ за едно евро. След януарския завой на Федералния запас обаче е по-трудно да се предвижда важен спад отсам надолу на единната европейска парична единица. А вложителите са все по-обсебени от чувството, че зелените пари към този момент са достигнали оптималните си цени.

Стратези на "Сосиете Женерал " допускат, че тази "стабилност " може и да се пропука по време и след седмицата на празненствата на Китайската нова година. И откакто усилването на юана тласна нагоре еврото през януари, не е изключена известна уязвимост, която да смъкна европейските пари до 1.12 щ. $.

Или, както обобщава "Сосиете Женерал ", "прекалено мъчно е да обичаш еврото " тъкмо в този момент. Проблемът обаче е, че не по-малко мъчно е да обичаш и $.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше извънредно деен. Средният дневен валутен оборот доближи 4110 млн. евро (8038 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха едвам 0.74% дял от купената и продадена валута.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР