Противно на тенденцията в Европа, в Полша от днес е

...
Противно на тенденцията в Европа, в Полша от днес е
Коментари Харесай

Полша намали пенсионната възраст, противно на тенденцията в Европа

Противно на наклонността в Европа, в Полша от през днешния ден е намалена пенсионната възраст до 60 години за дамите и 65 години за мъжете. Това е осъществяване на предизборно заричане на евроскептичната партия " Право и правдивост ", което съгласно опозицията и мнозина икономисти ще излезе скъпо на бюджета.

Правителството пресметна, че мярката ще усили бюджетните разноски с към 10 милиарда злоти (близо 2.5 милиарда евро), или 0.5% от Брутният вътрешен продукт.

Правителството във Варшава, постоянно упреквано в популистки ходове, анулира досегашната възраст от 67 години, утвърдена от предходния парламент, доминиран от центристи. В същото време в Европа пенсионирането става по-късно поради застаряващо население и демографски проблеми, само че и тъй като хората живеят по-дълго и са работоспособни до по-късно в живота.

Икономиката на Полша пораства с положителни темпове и безработицата е на най-ниското равнище от рецесията при рухването на комунизма насам. Заплатите порастват с най-високата скорост от 5 години и прибавянето към тях на издръжката на по-рано излизащите в пенсия може в допълнение да затрудни работодателите.

По калкулации на държавната пенсионна организация ZUS към 331 000 души може да решат да се възползват от опцията да се пенсионират по-рано. Това са към 2% от 16.3 милиона поляци в работоспособна възраст.

" Полският пазар на труда има все по-ограничен достъп до работещи хора. Правителството изхвърли най-ефективното средство за увеличение присъединяване на хората на този пазар ", разяснява Рафал Бенецки, икономист от ING Bank.

Полското население от 38 милиона души е измежду най-бързо застаряващите в Европейския съюз, само че икономисти и централни банкери споделят, че продължава да се усилва притокът на стотици хиляди украинци, които може да понижат натиска за повишение на заплатите.

Само през първата половина на годината бизнесът е изискал над 900 000 краткосрочни разрешителни за служащи от Украйна. През цялата 2016г. бяха издадени 1.26 милиона такива документи. В същото време порастват терзанията, че украинците няма дълго да се задържат на полския пазар и ще продължат на запад към страните с по-висок стандарт.
Въпреки растящите разноски на държавното управление, за пръв път от съвсем 20 години насам бюджетът реализира остатък за първите 8 месеца на годината. Основната причина е гонене укриването на налози и вътрешно ползване, подсилено от увеличени детски надбавки.

През второто тримесечие икономическият растеж е бил 3.9% и ръководещите разчитат точно добре разрастващата се стопанска система да финансира ограничения като по-ранното пенсиониране. Икономисти предизвестяват, че сходни ходове може да натежат на бюджета, когато стопанската система се забави.

" Притеснен съм какво ще стане, когато завърши този стопански цикъл. Може да се окажем с равнища на заплатите, които бизнесът не може да си разреши, и непрестанно висок иразходи за пенсии от бюджета ", разяснява Марчин Мровиец, старши икономист в Bank Pekao.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР