Противно на останалите фотографи, които очакват концентрация от своите модели,

...
Противно на останалите фотографи, които очакват концентрация от своите модели,
Коментари Харесай

Теодора Янкова: Фотографията е светлина, точен момент и много красота


Противно на останалите фотографи, които чакат централизация от своите модели, Теди желае тъкмо противоположното – те да спят сладко и дълго. Фотографията на новородените, с които тя се занимава към този момент съвсем пет години, изисква дребните бебета да спят в естествената си поза. Това разрешава на фотографа да направи фона и да снимат една фотосесия, която е единствено началото на дългия развой, който ще приключи с албум цялостен със фотоси.

Казва, че фотографията е нейният метод да съобщи чистотата, хубостта и съвършенството на един нов живот по този начин, както го вижда, а точно идеален. Споделя, че новородените бебета са в действителност неповторими – толкоз „ нови “ и толкоз съвършени и посредством фотографията си Теди запечатва този къс и прелестен първи интервал от живота на всеки човек като му основава мемоари за цялостен живот.

Как се въодушеви да снимаш новородени бебета?

Години наред се възхищавах на работата на Ан Гедис, която е първият прочут фотограф на новородени бебета и има неповторим почерк. Освен самите фотографии Ан продава в целия свят картички, календари, бебешки артикули и други предмети със своите фотоси на бебета. Тъй като в България не се срещаха артикули с нейни фотоси аз си ги намирах като пътувах отвън България и ги събирах. Всеки път мъжа ми ме питаше: „ За какво са ти тези неща, за какво ги колекционираш? “ и аз му отговарях напълно откровено, че нямам концепция за какво – просто ме привличаха доста. И няколко години по-късно стопирах да фотографирам пейзажи, посетих няколко огромни международни уъркшопа за newborn снимка и си направих особено студио за новородени бебета.

Трудно ли се снимат новородени бебета?

Да, искрено мога да кажа, че това е най-трудната работа, която съм правила. Изключително характерно е, лишава доста време и самообладание. Фотосесията е едвам 1/3 от работата – следват я прецизна селекция и сериозна обработка. Това са може би едни от най-трудните модели за обработка, тъй като новородените бебета се снимат сред 5 и 25 ден, а в този интервал по-голямата част от тях към момента имат жълтеница, бебешко акне или петънца. Всичко това би трябвало да се обработи, с цел да получат родителите фотоси с идеална кожа. Често ми се случва да работя по цели нощи след 8-9 часов снимачен ден.

Сесиите са доста дълги, защото това не е дете или огромен човек, на който въпреки всичко да обясниш къде да застане и какво да прави. Новородените бебета се снимат заспали, тъй като будни постоянно се стряскат, а също така имат вродено кривогледство до към втория месец  или гледат втренчено, тъй като в този интервал към момента не виждат надалече и не разграничават цветове. Много време минава в приспиване на бебето, което може да продължи сред 2-4 часа. Но аз имам необичайно хубава връзка с бебетата – укротявам ги доста елементарно и до в този момент няма бебе, което да не съм съумяла да приспя.

Сама ли решаваш каква ще е тематиката на една фотосесия? Кой сортира декорите и сетинга, нужен за фотосите?
За всяка сесия давам опция на родителите да си изберат цветовете. Аз персонално одобрявам, както цветни фотоси, по този начин и нежна и кремава гама, само че хората са разнообразни и е обикновено да имаме друга визия за крайния резултат. Всичко останало – фонове, текстили и аксесоари предпочитам аз. Правя няколко разнообразни сетинги в една сесия – нормално над 10 разнообразни за всяко бебе. Така хората имат разнородни фотоси и могат да си създадат цялостен албум от една фотосесия и повярвайте ми това е необикновено благ спомен, който ти остава за цялостен живот.

Имаш ли обичана поза, която постоянно включваш във фотосесиите?

Най-най-любимата ми е бебето да е по стомах със свити ръчички и кръстосани крачета под дупето – всяко бебе, което съм снимала в такава поза наподобява малко и напълно. Но във всяка фотосесия наложително включвам изчистени и типичен фотоси.

Какво би трябвало да знаем авансово, в случай че желаеме да създадем сходна фотосесия на децата си?

Най-важното нещо, което би трябвало да знаят родителите е, че би трябвало да се обадят допустимо най-рано за час за сесия – още до момента в който дамата е бременна или скоро откакто роди, тъй като по-голямата част от хората си показват, че съвсем във всяка възраст до 3-4 месеца могат да се създадат такива фотоси, само че това не е по този начин. Бебето в действителност би трябвало да е на възраст до 25 дни, тъй като по-късно лишава тройно повече време, бебетата не спят по този метод и най-важното те излизат от така наречен „ новороден интервал “, в който е естествено за тях да стоят в ембрионална поза и да спят доста и надълбоко.

Мислила ли си за галерия?

Мечтата ми е да направя огромна галерия с доста фотографии в доста огромна и светла зала. В момента фотосите ми могат да се прегледат в болница Токуда, която ме предложения да показва 100 фотографии, които свободно да се прегледа от всеки на целия трети етаж на болничното заведение.

 Къде човек може да те откри?

Можете да ме намерите на фейсбук страницата ми, а скоро и на актуализирания ми уебсайт www.pearlintheshell.com.

[[gallery]]
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР