Противно на критичните изказвания на управляващите за опорочени обществени поръчки

...
Противно на критичните изказвания на управляващите за опорочени обществени поръчки
Коментари Харесай

Държавният резерв пак сключва мегасделки с един доставчик на горива

Противно на сериозните изявления на ръководещите за опорочени публични поръчки без действителна конкуренция покупко-продажбите на държавния запас с един единствен снабдител на горива не престават. От началото на годината Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ е сключила четири мегасделки за доставка на горива за запаса на стойност 68,8 млн. лева с еднакъв снабдител – компания „ Бент ойл “. Тя е била единствената компания, подала предложения по сключваните на стоковата борса покупко-продажби с запаса. Години наред държавният запас работеше с различен монополен снабдител – „ ЛУКойл България “.

Това демонстрира инспекция на „ Сега “ за поръчките от държавния запас от началото на годината. Още до момента в който беше длъжностен министър на стопанската система актуалният министър председател Кирил Петков настояваше поръчките на запаса да се разбият на по-малки размери, с цел да могат в тях да се включват повече снабдители. Държавният запас към този момент е с нов ръководител – Николай Василев, само че старите практики да се работи при съвсем изчезнала конкуренция остават.

От началото на годината запасът е пуснал две огромни поръчки за възобновяване на горива – за 32 363 тона дизелово гориво и за 61 300 тона бензин. Поръчката за дизела е с планирана стойност 70 млн. лева, като по нея досега има подписани три контракта, всичките с „ Бент ойл “, на стойност надлежно 9.8 млн., 19.3 млн. и 22.2 млн. лева Първоначално декларираните размери не са достигнати и е допустимо по тази процедура да има още възлагания.

„ Бент ойл “ е била и единствената компания, подала оферта по процедурата за закупуване на бензин (с обща прогрозна стойност 214 млн. лева.), като е сключила за момента единствено един контракт – за доставка на 7 780 тона против 17,5 млн. лева без Данък добавена стойност. Практиката да се подписват контракти по публични поръчки без никаква конкуренция бе остро разкритикувана от Кирил Петков и около акцията по задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов, ексфинансовия министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова. В разпита си пред прокуратурата Петков разгласи, че има одитен отчет, който открил, че 90% от покупко-продажбите в общините са подписани след процедури с един участник. 

Междувременно стана ясно, че икономическият министър Корнелия Нинова се е отказала от концепцията страната да търгува от името на бизнеса със запасите от горива, които задължените лица следва да поддържат по закон за случаи на рецесии. Както „ Сега “ писа, страната би трябвало да поддържа ресурси за 30 дни, а бизнесът – за 60 дни ползване. В началото на годината Корнелия Нинова разгласи, че страната разисква вид да купува и съхранява всички горива, а бизнесът единствено да заплаща съотвените суми. Това би трансформирало страната в най-големия състезател на пазара на горива и бе остро разритикувано, тъй като ще натовари хазната с доста разноски за създаване и поддържане на складове и загуби около обновяването на остарелите горива. В дефинитивно препоръчаните от министерството на Нинова промени в закона за държавните запаси и военновременните ресурси, с които се закрива Държавната петролна компания, не са планувани такива промени. Изготвеният план, който следва да бъде импортиран в Министерски съвет, планува ликвидацията на петролната компания да стартира 7 дни след обнародването на съответните промени в Дъждовни води.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР