Противно на Франция, която намали разрешената скорост до 80 километра

...
Противно на Франция, която намали разрешената скорост до 80 километра
Коментари Харесай

Австрия експериментално разреши скорост от 140 км в час по ключова магистрала

Противно на Франция, която понижи позволената скорост до 80 километра в час по двулентовите пътища, Австрия през днешния ден стартира спорен опит, целящ таван на скоростта по автомагистралите от 140 км в час, против 130 км в час до момента, съобщи АП.

Въведено в два сектора от шестлентовата автомагистрала, свързваща Виена и Залцбург, увеличението на оптимално допустимата скорост би трябвало да разреши на водачите да спестят време, изясни министърът на превоза Норберт Хофер от извънредно дясната Партия на свободата.

Експериментът ще бъде оценен след година и горната граница от 140 км в час може да се популяризира и върху други направления, акцентира министърът, който увери, че инфраструктурата и транспортните средства стават все по-надеждни.

Пресата обаче разкри, че за транспортни средства, които се движат с оптималната скорост от 60 км/ч в пробните сектори, спестяването на време се лимитира на не повече от две минути.

Определена като популистка от социалдемократическата съпротива, либералите и еколозите, мярката беше наказана и от организации за отбрана на околната среда, които обявиха, че тя заплашва природата и пътната сигурност.

Австрийски авто клуб обаче посочи, че смъртните случаи по автомагистралите не са автоматизирано свързани със скоростта, чието ниво е едно и също в Австрия и Германия - страна, където в половината от магистралната мрежа няма ограничавания за леките коли.

Повишаването на скоростта по автомагистралите от години е измежду целите на Партията на свободата, пристигнала на власт в края на 2017 година в коалиция с консервативния канцлер Себастиан Курц. През 2006 година тази партия за малко вкара 160 км в час в тестов сектор, само че опитът остана изолиран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР