Противниците на Доналд Тръмп минават в настъпление след срещата в

...
Противниците на Доналд Тръмп минават в настъпление след срещата в
Коментари Харесай

Вестник от Москва: Срещата Путин-Тръмп засили антируската истерия в САЩ

Противниците на Доналд Тръмп минават в нахлуване след срещата в Хелзинки, където президентът на Съединени американски щати беседва в понеделник с съветския си сътрудник Владимир Путин, отбелязва "Комерсант ".

"Резултатите хвърлиха в потрес американския политически хайлайф, който неотложно пристъпи към дейни дейности, с цел да обезврежда резултата от договарянията сред двамата водачи. Опонентите на Тръмп и в лагера на демократите, и в републиканския с рядко единогласие го упрекнаха в неприемлива примирителност по въпроса за хипотетичната съветска интервенция в американските избори и в некадърност да отстои националните ползи на Съединени американски щати. Разгарящият се скандал, в чийто център още веднъж е Русия, може внезапно да изостри вътрешнополитическите битки в Съединени американски щати в навечерието на ноемврийските частични избори за Конгрес, което ще се трансфорат и в неофициален референдум за доверието към президента Тръмп ", написа вестникът.

"Срещата в Хелзинки уголемява простора за външнополитически маневри на Москва и по западното, и по източното направление ", твърди в публикация за същото издание някогашният външен министър на Русия Игор Иванов. "Въпросът е по какъв начин да не се допуснем тромавите, инерционни бюрократични машини и от двете страни умишлено или не да ни завлекат назад в тресавището на безсмислената борба. Дори в случай че са налице професионализмът, политическата воля и други нужни фактори, руско-американските договаряния по сложните въпроси може да траят с години и централен проблем остава този за сигурността ", акцентира той. Според анализатора Москва и Вашингтон би трябвало преди всичко да задействат контрактуваните от двамата президенти непрекъснато настоящи механизми за договаряния и съвещания по външнополитическите проблеми, а в по-дългосрочен проект да договарят по договорите за стратегическите нападателни оръжия и за ликвидирането на ракетите със междинен и дребен обхват, както и за киберсигурността.

В Хелзинки Тръмп падна в клопката, заложен от Владимир Путин - това пишат доста водещи международни издания. Повечето от тях единомислещо присъждат успеха в хелзинкските договаряния на съветския водач, написа в. "Известия ".

"Взгляд " задава въпроса за какво Тръмп е склонил да играе в Хелзинки ролята на номер две и е приказвал там съвсем в унисон с съветската външна политика. Вестникът иронично отхвърля фантазиите в жанр Джеймс Бонд, че Тръмп е бил вербуван от чекистите, само че съгласно "Комерсант " след Хелзинки все по-убедително звучи не по-малко фантастичната версия, че сегашният водач на Съединени американски щати е антиглобалист, изолационист и желае да помогне на Москва и Пекин да трансформират еднополюсния свят в многополюсен. Тази версия обаче ще стане действителна, в случай че Тръмп стартира да работи в духа на хелзинкската конференция и извърши редица на практика дейности, ориентирани към действително съдействие с Русия, когато Съединени американски щати стартират в действителност да земат поради ползите на Русия в Украйна, в Сирия, в интернационалната политика и стопанска система, прецизира "Взгляд ".

"Срещата в Хелзинки се очакваше да стане подтик за възобновяване на връзките сред държавните апарати на Русия и на Съединени американски щати, само че такива признаци още няма. Затова пък нов мощен подтик получи вълната от антируска нервност в Съединени американски щати и вълната от спекулации на тематика "Тръмп е сътрудник на Кремъл ", написа "Московский комсомолец ". "Това е неприятно, доста неприятно. В близкото минало Тръмп доказваше, че не е "агент на Кремъл ", посредством подчертана неотстъпчивост към Русия. Никак не ни се ще това близко минало да стане скорошно бъдеще ", акцентира съветският ежедневник.

"Но има и положителни вести. След Хелзинки може най-малко да сме сигурни, че Тръмп няма да натисне "червеното копче " без доста солидни аргументи и дребното ни кълбо ще продължи своя път към слънцето ", твърди "Комсомолская истина "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР