Противници на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския

...
Противници на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския
Коментари Харесай

Противници на СЕТА протестират пред парламента

Противници на съглашението за свободна търговия сред Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се събраха пред Народното събрание на митинг против ратификацията на комерсиалната конвенция.

Организаторите на митинга против съглашението за свободна търговия сред Канада и Европейския съюз са от групата " Обединени родители ", които са добре познати от акциите си против Стратегията за детето и закона за обществените услуги.

Те са обезпокоени от резултатите на съглашението върху дребния бизнес, от опцията за навлизането на пазара на ГМО артикули, от добива на шистов газ и от ограничението на националния суверенитет.

Около 50-ина души са пред Народното събрание. Какво още прибавиха те към настояванията си:

" Опасностите са доста, тъй като договорът СЕТА, като изчерпателен, обгръща безусловно всички области и под мнимата добра концепция за комерсиално съдействие в действителност прокарва ползите на концерни и компании ".

" Най-напред цялата стопанска система на България умира. Законите, които ще се коват, би трябвало да са съобразени с ползите на непознатите компании. Има риск ГМО продуктите да навлязат в нашия пазар ".

Според някои експертни оценки на икономисти страната ни би спечелила от отпадането на комерсиалните мита сред Канада и Европейския съюз, само че пък една част от бизнеса счита, че по-големият проблем ще бъдат наредбите при уреждането на разногласията сред вложителите и страната.

Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение отстранява 98% от митата сред Канада и Европейски Съюз. Според неговите критици то ще отслаби Евросъюза, в това число във връзка с отбраната на потребителите и сигурността на храните.

Организаторите на митинга в София от „ Обединени родители “ считат, че съглашението е в интерес само на едрия бизнес и на интернационалните компании.

„ Нарушава суверенитета на Република България, ще докара до доста банкрути в дребния и междинния бизнес “, сподели Лилия Божкова от уредниците на митинга.

Преди седмица „ за “ ратификация на съглашението в Народното събрание гласоподаваха ГЕРБ и Движение за права и свободи. Противопоставиха се от Българска социалистическа партия и „ Обединени патриоти “.

Очаква се окончателното гласоподаване да бъде тази седмица.

*Снимка: БГНЕС
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР