Против членството на лекарски асистенти и фелдшери в Българската асоциация

...
Против членството на лекарски асистенти и фелдшери в Българската асоциация
Коментари Харесай

Бъдещи лекарски асистенти: Професия „Професионалисти по здравни грижи“ няма

Против участието на лекарски асистенти и фелдшери в Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) се оповестиха в отворено писмо студентите лекарски асистенти. Още в края на февруари Българската асоциация на студентите лекарски асистенти (БАСЛА) желаеха в писмо до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев нормативно регламентиране на професионалните действия и основаване на независима съсловна организация взаимно с фелдшерите за отбрана на ползите им.
В публикуваното през вчерашния ден отворено писмо до БАПЗГ и медиите те декларират, че не припознават тази организация като бранител на правата и ползите си. " Ние, студентите лекарски асистенти, настояваме за даване на законодателна опция за членуване на експертите лекарски асистенти, взаимно с практикуващите фелдшери, в независима професионално-съсловна организация, за което сме сезирали институциите в Р България”, пишат в писмото си от управлението на студентската организация.
От БАСЛА изрично декларират, че се опълчват на насилственото им участие, като бъдещи асоциирани експерти в организацията на експертите по здравни грижи, според Закона за професионално-съсловните организации. Те считат, че БАПЗГ не познава спецификата на професионалната им активност, с цел да ги съставлява пред държавните институции. И напомнят, че до сегашния миг БАПЗГ не е сезирали Министерството на здравеопазването (МЗ) за нуждата от нормативно регламентиране на професионалната активност на лекарските асистенти и даже не е предложила актуализирането на Наредба N 1 на Министерство на здравеопазването от 08.02.2011 година
с дописване на специалността “Лекарски асистент” след специалността „ Фелдшер “. Документът регламентира професионалните действия, които медицински сестри, акушерки, асоциирани медицински експерти и здравни асистенти могат да правят по предопределение или независимо. Това събитие е и причина и съображение работодатели да отхвърлят да ги вземат на работа, тъй като не могат да им изготвят длъжностни характерности, сигнализират от БАСЛА.
“Смятаме, че е редно и законно право на всяка такава специалност да се саморегулира посредством лично посланичество, а не под общата шапка БАПЗГ. Считаме, че няма по какъв начин една специалност да има компетенциите на друга. Не може и няма право БАПЗГ да съставлява еднолично толкоз доста и разнообразни специалности, които са наложително „ обединени “. И не на последно място, желаеме да заявим, че специалност „ Професионалисти по здравни грижи “ няма, а е направление в образованието!”, приключва писмото на БАСЛА.
Преди дни за независима съсловна организация се оповестиха и физиотерапевтите, а здравният министър Ананиев им даде обещание да търси консенсус по тематиката. За лични съсловни организации упорстват и други специалности от бранша - акушерки, зъботехници, помощник-фармацевти. И въпреки болшинството в БАПЗГ да са медицинските сестри, при започване на митингите през март управлението на организацията се разгласи за разговор, а не за митинги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР