Протестно шествие във Вашингтон и в други градове на САЩ

...
Протестно шествие във Вашингтон и в други градове на САЩ
Коментари Харесай

Протести срещу расизма разтърсват САЩ и света

Протестно шествие във Вашингтон и в други градове на Съединени американски щати се организира през последното денонощие, в което участниците приканиха за завършек на расизма и на бруталността, проявена от американските правоприлагащи органи по отношение на цветнокожи, съобщи Ройтерс.

Протестът във федералната столица на страната се очерта като най-големият сходен поход за седмицата в Съединени американски щати и в света. Той съответства и с втората мемориална работа, проведена за цветнокожия Джордж Флойд, умрял на 25 май по време на арест, откакто бял служител на реда притискаше към 9 минути врата му с коляното си.

Засега няма публични данни за това какъв брой са били протестиращите във Вашингтон. Очакваше се те да са към 200 000.

В града хиляди се събраха на разнообразни места преди техните по-малки шествия да се слеят в едно, което се насочи към Белия дом. Демонстрантите скандираха " Ние сме на поход за вяра, а не за ненавист " и " Не мога да вдишвам " - последните думи, изречени от Флойд, преди да почине.

На внушителните заграждения, издигнати пред Белия дом, стачкуващи окачиха фотоси с ликовете на Джордж Флойд, както и на други цветнокожи, умряли в ръцете на американската полиция, измежду които Майкъл Браун и Бриона Тейлър, добавя Франс прес.

Множеството приветства бурно кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър, когато тя мина по сектор от Шестнадесета улица, наименован от нея на " Black Lives Matter Plaza " (в превод Площад " Животът на чернокожите е от голяма важност " ). Демонстранти даже започнаха да скандират " Баузър президент! ", показва Асошиейтед прес.

Протести имаше и край голф курорта на Тръмп в Дорал във Флорида в региона на Маями. Демонстрацията там беше проведена от групата " Латиноси за Живота на чернокожите е от голяма важност ", съобщи Асошиейтед прес.

В Рифърд, в Северна Каролина, покрай родното градче на Джордж Флойд - Файетвил, дълга опашка се образува пред локална баптистка черква. Хората желаеха да влязат вътре на дребни групи, с цел да се преклонят пред ковчега с тялото на Флойд. На частна заупокойна работа богомолци пяха дружно с църковния хор. В храма бяха сложени огромна фотография на Флойд и негов портрет, на който той беше изобразен с благ крила и с ореол към главата.

Първа сходна гала имаше в петък в Минеаполис, а погребението на Флойд ще бъде във вторник в Хюстън, напомня Ройтерс.

В Ню Йорк митинг имаше макар полицейския час, който продължава до през днешния ден вечерта, съобщи АП. По време на проява в Манхатън доброволци раздаваха на протестиращите вода, закуски и комплекти за оказване на първа помощ. Един човек даже носеше афиш с адреси на околни здания, в които протестиращите можеха да отдъхнат от жегата или от дъжда.

Заместник-шефът на полицията в града Джон Милър, отговарящ по въпросите на разузнаването и противодействието на тероризма, пое виновността за това, че е имало разграбване по време на демонстрациите, съобщи ТАСС. " Ако няколкостотин души са знаели, че ще се съберат на несъмнено място в избран час, с цел да извършат закононарушение, а ние не успяхме да засечем това, то това е станало по моя виновност ", сподели Милър.

В Атланта пък беше анулиран полицейският час за тази нощ, а на цветнокожите участници в митингите се оферират безвъзмездни проби за ковид, съобщи ТАСС.

Демонстрации имаше и в Лос Анжелис и Сан Франциско в Калифорния. В последния град протестиращи блокираха за малко трафика на моста Голдън гейт, а водачи надуха класкони в символ за взаимност с тях.

Въпреки пандемията десетки хиляди хора излязоха да стачкуват на общо четири континента против расизма, обобщава Франс прес.

От Англия до Австралия, преминавайки през Франция и Тунис протестиращите се опълчиха на апела на управляващите да си останат вкъщи поради пандемията. В Лондон имаше конфликти близо до Даунинг стрийт, съобщи Франс прес. Пострадаха 23 служители на реда, добавя ТАСС. В Манчестър протестиращите упорстваха да се постави завършек на расизма, който е друга пандемия.

Във Франция стачкуваха 23 000 души, като в Мец имаше произшествия по време на митингите, а в Париж стачкуващите приканиха за правдивост за всички покрай американското посолство. Във Франция случилото се с Флойд припомня гибелта на цветнокожия Адама Траоре, умрял малко след ареста си през 2016 година

В Германия митинги имаше в цялата страна, а играчите на Байерн Мюнхен упражняваха с тениски, на които пишеше: " Червен картон против расизма ".

Протести имаше и в Неапол и в Торино в Италия. На централен торински площад младежи резервираха осемминутно безмълвие в памет на Флойд.

Протести имаше в Торонто и Монреал в Канада и в Сидни, Брисбейн, Аделаида, Мелбърн в Австралия, както и в Сеул в Южна Корея и в Токио в Япония, а също и в Кингстън в Ямайка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР