Протестно шествие се проведе в събота в центъра на София

...
Протестно шествие се проведе в събота в центъра на София
Коментари Харесай

Делото срещу Иванчева ескалира в открит скандал между съда и спецпрокуратурата

Протестно шествие се организира в събота в центъра на София поради откровената корист с пълномощия при продължаващия арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Делото против Иванчева и Петрова: безчинство за наставление

Бившата кметица на " Младост " Десислава Иванчева и зам. кметицата Биляна Петрова са обект на демонстративен институционален тормоз
23 ное 2018
Специализиран тормоз

Казусът с Иванчева и заместничката й
23 ное 2018
Съюзът на съдиите упорства за отбрана на съдията, пуснал Иванчева в домакински арест

Ден след определението за смяна на мярката за неотклонение се появи първата манипулативна публикация против арбитър Иво Хинов
22 ное 2018
Спецсъдът наложи на Десислава Иванчева възбрана за пътешестване в чужбина
20 ное 2018 Точно половин месец откакто Европейската комисия записа в последния мониторингов отчет, че България е решила казуса си с независимостта на съда, прокуратурата сътвори голям скандал, като обществено посъветва Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) да саботира инспекция на Върховния касационен съд (ВКС). Случаят наподобява като отзвук от спора сред основния прокурор Сотир Цацаров и ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, който мощно ескалира през последните месеци. Но той визира и доста злободневен спор за корист с пълномощия на спецправосъдието по делата за ограниченията за неотклонение на някогашния кмет на регион " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, които към този момент се трансфораха в политически скандал.

В четвъртък Панов разпореди инспекция на администрирането на делата за ограниченията за неотклонение на Иванчева и Петрова в апелативния спецсъд. Крайното решение по тези ограничения докара до публичен скандал и даже цивилен митинг, тъй като беше възприето като целеустремен тормоз против двете дами от страна на спецпрокуратурата и спецправосъдието. С реакцията на прокуратурата на подредената от ръководителя на Върховен касационен съд инспекция въпросът опира и до фундаменталните проблеми на българската правосъдна система.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Три авторитетни съдийки, избрани да ревизират за отклонения при придвижването на делото против Иванчева

В четвъртък сутринта пресслужбата на Върховен касационен съд заяви, че ръководителят на съда Лозан Панов е упълномощил на комисия от три наказателни съдийки отпред със зам.-председателя на Върховен касационен съд и началник на наказателната гилдия Галина Захарова да извършат инспекция на организацията в Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) на делата по настояванията на Иванчева и Петрова за смяна на ограниченията им за неотклонение. Другите две съдийки са Капка Костова – ръководител на Първо наказателно поделение, и Галина Тонева – арбитър във Второ наказателно поделение. И трите са известни с висок професионален престиж.

Проверката би трябвало да откри какъв брой такива каузи са формирани в АСНС във връзка на избрания на първоинстанционния Специализиран углавен съд (СНС) по претенции на Иванчева и Петрова за смяна на ограниченията, по какъв начин са били управлявани жалбите и митингите от СНС, по какъв начин са регистрирани и формирани делата, в това число по какъв начин е изработен изборът на съдия-докладчик и останалите членове на правосъдния състав, в какви периоди се е произнесъл съдът.

В известието на Върховен касационен съд се споделя, че мотив за издаване на заповедта за назначение на тази инспекция са изявления в медиите, свързани с делата по ограниченията за неотклонение на Иванчева и Петрова. Двете са арестувани в ареста повече от 7 месеца, макар че всички правосъдни сформира, които досега са разглеждали настояванията им за смяна на мярката, са установили, че няма никакви данни, че те могат да се укрият. Същевременно медицинските изводи сочат, че престоят им в ареста води до утежняване на здравето им. С мотив, че това пречи на двете да реализират отбраната си, а прокуратурата не е показала и данни, че те могат да извършат ново закононарушение, на 16 ноември съдията от СНС Иво Хинов пусна двете под домакински арест, като постанови те да бъдат неотложно освободени.

Спецпрокуратурата стремително стачкува непосредствено пред апелативния спецсъд и три часа по-късно в нарушаване на Наказателно-процесуален кодекс АСНС спря осъществяването на правосъдния акт на арбитър Хинов с единствения неуместен претекст, че не е чел протокола от съвещанието на СНС, тъй като още не е направен. Протестът на прокуратурата с настояването за прекъсване не е възложен на подсъдимите и техните юристи, с цел да се срещнат с него и да създадат своите възражения. Едва след прекъсването на определението митингът е върнат назад в СНС, с цел да бъде управляван по разпоредбите и да и бъде изпратен в АСНС с всички документи. Този явен сговор сред спецпрокуратурата и АСНС провокира мощна реакция на двете подсъдими и отбраната им, както и протестно шествие в центъра на София предходната събота.

Проверката би трябвало да бъде осъществена до 5 декември, а до 10-и комисията би трябвало да изготви отчет за резултатите, написа в известието на Върховен касационен съд.

Прокуратурата написа открити писма на спецсъда

Малко по-късно прокуратурата популяризира намерено писмо до спецсъдилищата, подписано от двамата изпълняващи функционалностите на ръководители на Специализираната прокуратура и на апелативната спецпрокуратура - Димитър Петров и Николай Найденов, както и от наблюдаващите прокурори - Илиян Рангелов от Върховната касационна прокуратура и Тихомир Стоев от Апелативната спецпрокуратура. В писмото се приканва ръководителя на АСНС " за да се обезпечи независимо решение на това дело " то да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от Върховен касационен съд, до момента в който апелативният спецсъд не се произнесе по мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова.

Няма подобен случай в новата история прокуратурата обществено да " предлага " на съда да отхвърля подпомагане на Върховен касационен съд и да осуетява инспекции на висшата инстанция, разясняват столични съдии от общите съдилища. Те подчертават, че в тази ситуация се ревизира само администрирането и придвижването на делото, каквито инспекции неведнъж е имало и до момента и никой не е протестирал против това. Така да вземем за пример преди година и половина в АСНС бе осъществена инспекция от тричленна комисия, отново по заповед на Лозан Панов, на разпределението на делата против Ценко Чоков и сина му във връзка със подозрения в инцидентния асортимент. Тогава комисията излезе с констатации за нарушаване на разпоредбите, доколкото инцидентно е избран единствено докладчикът, само че не и членовете на състава. Проверка в Софийския апелативен съд бе назначена и по отношение на упреците против председателката Даниела Дончева, че е преразпределила отвън разпоредбите дело със забележителен интерес, което е определила сама на себе си. Нарушения бяха открити, само че последици нямаше.

По закон Върховен касационен съд реализира надзор по положителното администриране на апелативните съдилища, още повече че висшата правосъдна инстанция в доста лимитирани хипотези се произнася по ограниченията за неотклонение - в нормалния случай тези разногласия не стигат до нея. В този смисъл, в случай че Върховен касационен съд държи да извършва конституционната си функционалност по уеднаквяване на практиката, разумно е да назначава сходни инспекции в случаи на подозрения, разясняват адвокати.

Очаква се Апелативният профилиран углавен съд да се произнесе дефинитивно през идната седмица дали Иванчева и Петрова да останат арестувани, или да бъдат пуснати в домакински арест.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР