Протестно шествие от централния площад пред читалището в Черноморец до

...
Протестно шествие от централния площад пред читалището в Черноморец до
Коментари Харесай

Протест заради продажба на военни имоти в Черноморец

Протестно шествие от централния площад пред читалището в Черноморец до нос " Червенка " провеждат жителите на града. Причината - продажбата на военни парцели, в които влизат техни земи. Недоволните са наследници на терени, попадащи в обсега на военните поделения край града. Те са срещу продажбата на парцелите, оповестена от Министерството на защитата, и упорстват земите да им бъдат върнати.
От 2005 година наследниците на аграрни земи в местностите „ Червенка “, „ Аклади “ и Таласакра упорстват министерството на защитата да им върне парцелите, оповестява БНР.
До нос Червенка близо 20 декара на брега на морето са оградени като територия на военното министерство, употребена преди време за казармени пространства и хранилища. Други 370 дка на полуистров Акра са употребени от армията, противоречиви парцели има и на трети полуостров -Таласакра, оповестява BTV.
Тези терени са включени в лист от 100 обекта в цялата страна, планувани за продажба от военното министерство до края на годината. Протестиращите споделят, че не са получили компенсации, само че не ги и желаят. Те имат нотариални актове за земите си и вместо пари желаят искат да си получат парцелите. Затова са завели правосъдни каузи и упорстват да получат достъп до парцелите си.
" 2005 година беше първият митинг за парцелите пред Народното събрание на жълтите павета и тогава ми беше дадено, че в най-скоро време ще се реши този проблем. Имам документи за благосъстоятелност от 1939 г насам. Нямам един метър върнат. Каракачанов и Бойко Борисов си зариват главата в пясъка и не желаят изобщо да се срещнат с нас - нито да разясняват, нито да ни обезщетят, нито да ни върнат земите. ", разгласи един от пострадалите Асен Петков.
Кметът на Черноморец Добри Добрев изясни, че въпросът има доста елементарно решение - двата полусотрова са с отпаднала нужда за военните - Акра и Червенка. Собствеността на хората е приета, по тази причина няма причина парцелите им да не бъдат върнати.
Според Добрев най-сложен е въпросът при полуостров Таласакра, където военното министерство не желае да се откаже от парцела си. Според МО територията се употребява, защо - секретно е. Но на всички живеещи в региона е ясно.
" Там има кучкарник. По всичко проличава, че той е пред закриване, а парцела пред промяна на статута. Все още се държи, евентуално с концепцията един ден да бъде продаден, а притежателите обезщетени ", изясни Васил Жечев от Инициативния комитет. По думите му протестиращите не желаят компенсации, а желаят земите си.
Решение на Министерски съвет от март позволява продажбата на земята в местността „ Червенка “, само че поради заведено от Инициативния комитет дело, военното министерство е спряло процедурата.
На въпрос на bTV от Министерството на защитата дадоха отговор, че „ Към днешна дата няма стартирала процедура за разпоредителни дейности с тези парцели ”. Освен това съгласно ведомството „ тези въпроси към този момент са получавали отговори и слагането им още веднъж основава чувството, че тематиката се спекулира при започване на политическия сезон и идните избори ”.
Протестиращите отхвърлиха да имат политически цели и подчертаха, че борбата им за земята продължава към този момент над 10 години. 
Протестиращите са безапелационни, че няма да спрат с митингите, до момента в който не им върнат земите. Те се заканиха да блокират и автомагистралата. Хората споделиха, че не са обезщетени, а макар наличните документи, нямат право да употребяват парцелите си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР