Протестният вот Не подкрепям никого няма да влияе на резултатите

...
Протестният вот Не подкрепям никого няма да влияе на резултатите
Коментари Харесай

Какво става, ако се гласува с "Не подкрепям никого"

Протестният избор " Не поддържам никого " няма да въздейства на резултатите на парламентарния избор на 2 април. Той ще въздейства единствено върху определянето на изборната интензивност, с цел да не се подвига изкуствено 4-процентната преграда за влизане на партии и обединения в Народното събрание, което би ощетило дребните политически обединения.

" Не поддържам никого " има най-голямо значение за изборната интензивност, от която зависи дали решенията на последващи референдуми ще бъдат с целесъобразен или със наложителен темперамент. По закон, с цел да са длъжни българските управляващи да се съобразят с решението от национално допитване, в него би трябвало да са взели участие минимум толкоз хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, като най-малко половината от тях са дали отговор " Да ". Това значи, че след идните парламентарните избори ще има нов наложителен брой за взели участие в националните допитвания - колкото е броят на гласувалите на 2 април като това число ще важи до изборите за 50-ти парламент. На последните избори (2 октомври 2022) 87 618 българи са отишли да гласоподават, с цел да покажат, че не дават гласа си за никоя партия или коалиция. Това е с над 50 хиляди повече по отношение на вота през ноември 2021, когато гласувалите по този метод бяха 35 745.
Протестен избор с " Не поддържам никого " ще може да се изрази и посредством хартиена, и посредством машинна бюлетина откакто на предварителните парламентарни избори на 2 април в секциите с над 300 гласоподаватели българските жители още веднъж беше върната опцията за избор по какъв начин да се гласоподава. Това обаче няма да е единственият метод за изложение на протестен избор, защото след измененията в Изборния кодекс, и на процедура обезсмислянето на машинния избор, разписката от устройството за машинно гласоподаване ще бъде считана за бюлетина и ще се брои ръчно от членовете на секционните комисии наедно с хартиените бюлетини. В същото време протоколът от устройствата ще има единствено контролна функционалност. Тези условия ще усилят опцията за изложение на протестен избор посредством съществуващите от години способи - посредством стартиране на празна бюлетина, посредством надраскването ѝ с надписи или картинки или нарушение на целостта ѝ.

Повече за тях вижте тук
 Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 април Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 април
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР